Vuoden parhaat dokumenttielokuvat on valittu ja palkittu DocPoint-festivaalilla

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali on palkinnut parhaat uudet dokumenttielokuvat. Festivaalin kotimaisen kilpasarjan voitti Sami van Ingenin ja Mika Taanilan ohjaus Monica in the South Seas. Kansainvälisen kilpasarjan voitti  While We Watched, jonka on ohjannut Vinay Shukla. Voittajaelokuvista järjestään uusintanäytökset sunnuntaina 5.2.2023.Suomen vaikuttavin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint palkitsi vuoden parhaita dokumenttielokuvia ja niiden tekijöitä Helsingissä lauantaina 4. helmikuuta.DocPointin kilpasarjoissa palkittiin paras kotimainen ja paras kansainvälinen elokuva 5 000 euron DocPoint-Yle-palkinnolla. Lisäksi kansainvälisen sarjan tuomaristo jakoi vielä erillisen kunniamaininnan. Gaalassa jaettiin myös  ammattilaistapahtuma DocPoint  FINEST Marketissa vierailleen DocLisboan myöntämä Nebulae-palkinto. DocPointin kotimaisen kilpasarjan voitti Monica in the South Seas, jonka ovat ohjanneet Sami van Ingen ja Mika Taanila. Elokuva vie arkistomateriaalin avulla mykkädokumenttiklassikko Moanan maailmaan ohjaaja Robert J. Flahertyn tyttären Monican vanavedessä. Tuomaristo kommentoi elokuvaa seuraavasti: Monica in the South Seas käyttää mestarillisesti elokuvan eri välineitä paljastaakseen historian monimutkaisuuden. Kun ääntä tutkittiin ja taltioitiin, syntyi tila, ja ajassa on olemassa se, mikä on olemassa ja mikä ei enää ole. Ajattelemme omaa aikaamme ja sen yhteyttä siihen, mitä oli ennen – juhlimme liittoja, huolenpitoa ja juuriemme voimaa. Tuomaristo myöntää parhaan suomalaisen dokumenttielokuvan DocPoint-Yle-palkinnon yksimielisesti Sami van Ingenin ja Mika Taanilan elokuvalle Monica in the South Seas.”

KANSAINVÄLISEN KILPASARJAN VOITTAJA 

Kansainvälisen kilpasarjan tuomaristo oli vaikuttunut elokuvantekijöiden lahjakkuudesta  ja heidän yhteisestä huolestaan maapallon tulevaisuuden puolesta. Tuomaristo nautti elokuvien moninaisuudesta, joka vei heidät niin kauas kuin lähelle, maailman eri kolkkiin ja avasi erilaisia näkökulmia. Elokuvat liikuttivat ja järkyttivät ja jälleen ne todistivat dokumenttielokuvien voimaa.DocPointin kansainvälisen kilpasarjan voittaja on Vinay Shuklan While We Watched.  Dokumentissa seurataan NDTV-kanavan veteraanitoimittaja Ravish Kumaria, joka tunnetaan huolella taustoitetusta prime time -asiaohjelmastaan. Vaalien alla Kumar joutuu tosissaan puolustamaan asiajuttujaan toisten kanavien tavoitellessa korkeita katsojalukuja ääripopulistisilla ohjelmillaan.

“Vaihtoehtoiset tosiasiat, faktat, tiedot, informaatio, näkökulmat ja siten ”totuus” ympäröivät maailmaa demokratian neljännen pilarin, journalismin, kautta. Kun kamppailet häviävässä taistelussa, jossa numerot ovat täysin sinua vastaan kaikin tavoin, While We Watched kuvaa toimittajan mahtavaa sankaruutta, kun hän taistelee autoritaarista hallintoa vastaan”, kommentoi tuomaristo Vinay Shuklan elokuvaa.Lisäksi kansainvälisen sarjan tuomaristo myönsi erikoismaininnan Jennifer Rainsfordin elokuvalle All of Our Heartbeats Are Connected Through Exploding Stars“Tämä elokuva vie katsojan matkalle, joka vangitsee syvän ajan näkökulman elämään maapallolla ja sen aineellisiin perusteisiin hyvin elokuvallisella tavalla; elokuva lohduttaa ja pakottaa meidät näkemään inhimillisen olemassaolon ja kärsimyksen mittakaavassa, jossa planktonit, ihmiset ja kaikki materia ovat yhtä tärkeitä”, kommentoi tuomaristo valintaansa.

Lisäksi palkintogaalassa jaettiin Nebulae-palkinto kotimaiselle FINEST Market -ammattilaistapahtumaan osallistuneelle tekovaiheessa olevalle elokuvalle. Palkinnon voitti Juho-Pekka Tanskasen The Last Misfit by the Golden River (suom. Joki). Elokuvan tuotantoyhtiö on Danish Bear Productions.Miguel Ribeiro DocLisboa-tapahtumasta kommentoi valintaansa seuraavasti: “On ilo toivottaa tervetulleeksi Nebulaeen tiimi, joka on herkkä ajallemme ja historian läpikäymiselle, kollektiiviselle dynamiikalle, kamppailulle ja tavoille taistella eteenpäin. Odotamme innolla, että saamme toivottaa Lissaboniin tervetulleeksi  The Last Misfit by the Golden River -elokuvan tiimin. “Kotimaisen kilpasarjan tuomaristo:Ujuni Ahmed, ihmisoikeusaktivistiChiara Boschiero kuraattori, Biografilm festivalMiguel Ribeiro, DocLisboa-dokumenttielokuvafestivaalin johtajaKansainvälisen kilpasarjan tuomaristo:Meike Statema IDFA-dokumenttielokuvafestivaalin TALENT-ohjelman johtajaSusanna Helke, ohjaajaRahul Jain, ohjaajaSUNNUNTAIN 5.2. LISÄNÄYTÖKSETKotimaisen kilpasarjan voittaja: Monica in the South Seas  klo 20.00 Lasipalatsin Bio RexKansainvälisen kilpasarjan voittaja: While We Watched -lisänäytös klo 17.45 Kinopalatsi 1All that Breathes klo 15.00 Kino ReginaCrows Are White klo 18.00 Kino ReginaHow to Save a Dead Friend klo 18.30 Cinema Orion

Kuva: Aliisa Hietikko