Tänään alkava DocPoint täyttää Helsingin elokuvasalit polttavan ajankohtaisilla uutuusdokumenteilla

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali käynnistyy tänään tiistaina 30. tammikuuta ja jatkuu koko viikon ajan. Ohjelmistoon on valittu yli 90 ajankohtaista pitkää dokumenttielokuvaa Suomesta ja muualta maailmasta. Elokuvia esitetään Helsingin elokuvateattereiden lisäksi valikoima myös verkossa.

Dokumenttielokuvien ystävien suosikkiviikko alkaa tänään, kun DocPoint pärähtää käyntiin.   Festivaalin avaa Maija Hirvosen rohkeasta nuoresta aktivistista kertova dokumentti NEUROTYYPIT, joka on osa festivaalin Kotimaista kilpasarjaa ja saa maailmanensi-iltansa DocPointissa. Parhaan kotimaisen ja kansainvälisen dokumenttielokuvan palkinnot jaetaan festivaalilla lauantaina 3.2. Kansainväliseen kilpasarjaan on valittu 12 ja Kotimaiseen kilpasarjaan 10 taiteellisesti korkeatasoista uutuusdokumenttia.

Keskiviikkona 31.1. dokumenttielokuvan suurnimi Mark Cousins nousee Savoy-teatterin lavalle Masterclass-tilaisuudessa. DocPointin Aho & Soldan -elämäntyöpalkinto myönnetään vuonna 2024 ohjaaja Anu Kuivalaiselle. Palkinnon kunniaksi festivaalin ohjelmistossa nähdään Kuivalaisen Masterclass-tilaisuus festivaalin päätöspäivänä sunnuntaina 4.2. 

“DocPointin tehtävä on paitsi tuoda suomalaisten katsottavaksi vuoden mielenkiintoisimpia dokumenttielokuvia ja esitellä alan viimeisimpiä suuntauksia, myös reagoida ympäröivään yhteiskuntaan ja antaa työkaluja sen käsittelyyn”, festivaalin ohjelmajohtaja Inka Achté kuvailee. DocPointin ohjelmisto pureutuukin jälleen ajankohtaisiin teemoihin, kuten demokratiaan, siirtolaisuuteen ja teknologian kehityskulkuihin.

“Haastavina aikoina tarvitsemme enemmän kuin koskaan taidetta ja kulttuuria, joka voi auttaa unelmoimaan paremmasta huomisesta, ymmärtämään monenlaisia todellisuuksia, rakentamaan dialogia eri näkökulmien välille ja yhdistämään ihmisiä”, DocPointin toiminnanjohtajana elokuussa 2023 aloittanut Johanna Råman kertoo. “Mikä olisi tässä ajassa merkityksellisempää kuin dokumenttielokuvataiteen kokonaisvaltainen edistäminen?”

Elokuvanäytösten lisäksi DocPoint tuo suuren joukon kotimaisia ja kansainvälisiä tekijävieraita festivaalille. Helsinkiin saapuu muun muassa parhaan dokumenttielokuvan Guldbaggen THE GULLSPÅNG MIRACLE -elokuvallaan juuri pokannut Maria Fredriksson. Hämmästyttäviä tapahtumia pursuavan elokuvan ohjaaja on paikalla näytöksessä la 3.2. Chris Kasick saapuu festivaalille Yhdysvalloista true crimeen pureutuvan esikoisohjauksensa CITIZEN SLEUTH kanssa. Kasick on paikalla elokuvansa näytöksissä ke 31.1. ja to 1.2. Agnieszka Zwiefkan elokuva VIKA! on hersyvä ja koskettava henkilökuva klubeilla levyjä soittavasta 84-vuotiaasta DJ Vikasta. Zwiefka on paikalla elokuvansa näytöksessä to 1.2.

DocPoint on nostanut ohjelmistoonsa kattauksen irlantilaista elokuvaa, ja Irlannista saapuu Cousinsin lisäksi muitakin elokuvantekijöitä festivaalille. Palkittu NOTES FROM SHEEPLAND on viipyilevä elokuva lammasfarmista ja taiteilijuudesta. Elokuvan ohjaaja Cara Holmes on paikalla näytöksessä to 1.2. Jennifer Healyn tuottama Ó BHÉAL seuraa neljää irlantilaista hiphop-artistia, joita yhdistää rakkaus iirin kieleen, sen eri murteisiin ja irlantilaiseen kansanmusiikkiin. Healy on paikalla elokuvansa näytöksessä ke 31.1.

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään 23. kertaa 30.1.–4.2.2024 Helsingissä. DocPointin pääyhteistyökumppaneita vuonna 2024 ovat Helsingin kaupunki, Suomen elokuvasäätiö, AVEK, Yleisradio ja Finnkino. Festivaalin tapahtumapaikkoina toimivat lukuisat elokuvateatterit ja esityspaikat Helsingissä kuten Kino Regina, Kiasma-teatteri, Finnkino Kinopalatsi ja Tennispalatsi, BioRex Kulttuurikasarmi, Cinema Orion ja Savoy-teatteri. Valikoima DocPoint-elokuvia on katsottavissa koko festivaalin ajan myös verkossa.

Kuva: Tanja Ryhänen