South-kinokonsertti vie Antarktikselle

Alkuvuodesta 2021 järjestettävät DocPoint, nykymusiikkifestivaali Musica nova Helsinki sekä Savoy-teatteri yhdistävät ensi kertaa voimansa ainutlaatuisessa kinokonsertissa. Konsertissa esiintyvät kokeellisen musiikin pioneerit Nik Void ja Ilpo Väisänen.

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaaliMusica nova Helsinki ja Savoy-teatteri esittävät sunnuntaina 7. helmikuuta Savoy-teatterissa kinokonsertin, joka vie katsojan matkalle hyiselle Antarktikselle aikaan ennen ilmaston muuttumista. Nik Void ja Ilpo Väisänen luovat äänimaiseman legendaarista naparetkeä kuvaavalle South-dokumentille vuodelta 1919. Live-esiintymisen lisäksi taiteilijat ovat säveltäneet kinokonsertin musiikin.

Tutkimusmatkailija Sir Ernest Shackletonin retkikunnasta tehty taltiointi on huikaiseva taidonnäyte varhaisesta dokumenttielokuvasta. Kokeellisesta elektronisesta musiikistaan tunnettujen Voidin ja Väisäsen musiikki yhdistyy Frank Hurleyn kuviin uskaliaasta matkasta, jonka aikana retkikunnan alus murskautui jättäen heidät selviytymään karussa ympäristössä. Hurleyn omistautuneisuutta retken dokumentoinnille kuvaa se, että hän sukelsi pelastamaan filminsä hajoavasta aluksesta.

Elokuvana South on vaikuttava kuvaus uteliaisuudesta, sitkeydestä ja kekseliäisyydestä. Se ylistää komeilla kuvillaan luonnon mittaamatonta voimaa, mutta tekee myös surulliseksi: edes Antarktista ei enää ole sellaisena kuin se näyttäytyi Frank Hurleylle sata vuotta sitten.

Rajojen koettelusta kertovaan dokumenttiin yhdistyy hienosti kahden kokeellisen musiikin pioneerin sävellys. Brittiläinen Void tunnetaan äänimaailmasta, joka liikkuu ambientin, avantgarden, teknon ja noisen rajoilla. Voidin konventioita rikkova ote on luonnollinen pari Ilpo Väisäselle, toiselle elektronisen musiikin edelläkävijälle. Pan Sonicin lisäksi sooloprojekteistaan tunnetun Väisäsen äänimaisemat syntyvät usein yksinkertaisilla soittimilla ja tekniikoilla haastaen elektronisen musiikin valtavirtaa.

Kinokonsertti South Savoy-teatterissa su 7.2. klo 16 ja 19. Lippuja (19 €) saa DocPointin lippukaupasta, Ticketmasterista, Lippupisteestä ja Savoy-teatterista (p. 09 310 12 000).

Tulevana vuonna 20 vuotta täyttävää DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalia vietetään 29.1.–7.2.2021. Festivaali järjestetään koronaturvallisuus huomioiden ja sen hetkisiä viranomaisohjeita noudattaen. Lisätiedot jo julkistetusta ohjelmasta löytyvät osoitteesta docpointfestival.fi. Festivaalin koko ohjelmisto julkistetaan 11.1.2021.

Suomen suurinta nykymusiikkifestivaalia Musica nova Helsinkiä juhlitaan 2.–10.2.2021. Ohjelma julkistetaan osissa loppu- ja alkuvuoden aikana. Lisätiedot kaikista tähän asti julkistetuista konserteista löytyvät Musican novan verkkosivuilta. Kaikki festivaalin konsertit suunnitellaan ajantasaiset yleisörajoitukset ja muut turvajärjestelyt huomioiden. Muutokset ohjelmassa mahdollisia. Musica novan pääjärjestäjinä toimivat Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Suomen kansallisooppera ja -baletti, Yleisradio (Radion sinfoniaorkesteri) ja Suomen Säveltäjät.

Savoy-teatteri on kansainvälinen elokuva- ja konserttiestradi, joka on varustettu ajanmukaisella elokuvateatteri-, valo- ja äänitekniikalla. 750-paikkaisessa Savoy-teatterissa pidetään vuosittain useita elokuva- ja musiikkifestivaaleja.