Myrskyennustuksia, totaalikontrollia ja kadonneita vhs-kasetteja – DocPointin ohjelmisto on julkistettu ja liput ovat myynnissä nyt

DocPoint tuo vuoden puhutuimmat dokumenttielokuvat valkokankaille tänäkin vuonna. Ohjelmistoon on valittu yli 90 ajankohtaista pitkää elokuvaa Suomesta ja muualta maailmasta. DocPoint johdattaa katsojat ennennäkemättömiin paikkoihin, kuten republikaanipuolueen virallisen takapirun Roger Stonen mukaan tapahtumiin, jotka eskaloituivat Capitolin valtaukseen. Tämä Christoffer Guldbrandsenin ohjaama hurja elokuva A STORM FORETOLD on osa festivaalin Demokration hätätila -esityssarjaa ja se on myös festivaalin online-ohjelmistossa. Samaan esityssarjaan valittu Jialing Zhangin TOTAL TRUST esittelee, miten pelottavan pitkälle täydellinen kontrolli ja valvonta ovat menneet nykypäivän Kiinassa.

Poliittinen keho -sarjassa nähdään Claire Simonin OUR BODY, jossa seurataan pariisilaissairaalan naistentautien poliklinikan päivittäistä elämää kaikkine iloineen ja suruineen. Jordan Bryon matkustaa dokumentoimaan talibanien elämää yhdessä Mónica Villamizarin kanssa ohjaamassaan elokuvassa TRANSITION. Hengenvaarallinen toimeksianto muuttuu entistä riskialttiimmaksi, sillä Bryon aloittaa samoihin aikoihin sukupuolenkorjausprosessin. Rikoksen jäljillä -esityssarjassa pureudutaan mm. true crimen etiikkaan. CITIZEN SLEUTH -elokuvassa seurataan FBI-agentteja fanittavaa naista, joka päätyy podcastinsa avulla ratkomaan kotipaikkakunnallaan tapahtunutta onnettomuutta. Elokuvan ohjaaja Chris Kasick saapuu festivaalin vieraaksi ja on paikalla näytöksissä. Teknopainajaisia-esityssarja esittelee teknologian nurjia puolia. Sophie Comptonin ja Reuben Hamlynin ANOTHER BODY -elokuva osoittaa, miten helposti kuka tahansa voi joutua deepfake-teknologian uhriksi. Ekiem Barbierin, Guilhem Caussen ja Quentin L’helgoualc’hin täysin pelimaailmassa kuvattu KNIT’S ISLAND vie katsojan silmiäavaavalle matkalle post-apokalyptiseen pelimaailmaan, jossa osa etsii yhteisöllisyyttä ja toisille peli on vain paikka sortaa ja alistaa. Vallan rajoilla -esityssarjassa matkustetaan turistien mukana sota-alueille Vita Drygasin elokuvassa DANGER ZONE ja syvimpään Amazonin sademetsän sopukkaan Bruno Jorgen ainutlaatuisessa THE INVENTION OF THE OTHER -elokuvassa, jossa etsitään yhtä maailman eristäytyneimmistä kansoista.

Usko tai älä -esityssarjan elokuvissa on juonenkäänteitä enemmän kuin sipulissa kerroksia. Yksi sarjan hämmentävimmistä elokuvista on Sundancen elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanut Ashley Sabinin ja David Redmonin KIM’S VIDEO, jossa elokuvantekijä Redmon päättää selvittää, mitä hänen suosikkivideovuokraamonsa laajalle VHS-kokoelmalle on tapahtunut. New Yorkin hälyisiltä kaduilta alkava elokuva päätyy pieneen italialaiseen kylään, ja eriskummalliseen vyyhtiin on sekaantunut lopulta jopa mafia. THE GULLSPÅNG MIRACLE seuraa norjalaisia sisaruksia, jotka hedelmätaulunetsimisreissullaan päätyvät ostamaan asunnon, mitä seuraa uskomaton tapahtumien sarja. Yllätyksiä täynnä olevan elokuvan ohjaaja Maria Fredriksson saapuu festivaalin vieraaksi ja on paikalla la 3.2. näytöksessä.

Musiikkielokuvat ovat saaneet oman sarjan tänäkin vuonna. Rytmi veressä -esityssarjaan on valittu mm. useampi 80-luvulle vievä aikamatka, kuten Ylen kanssa yhteistyössä esitettävä Matti Hämäläisen Dingo-hysteriaan tuoreeltaan sukeltava DINGO JA LEVOTTOMAT TUHKIMOT, WAYNE’S WORLD -ohjaaja Penelope Spheerisin THE DECLINE OF WESTERN CIVILIZATION PART II: THE METAL YEARS ja jälleen yksi upea Nick Cave -aiheinen dokumentti. Ian Whiten visuaalisesti kekseliäs MUTINY IN HEAVEN: THE BIRTHDAY PARTY pureutuu 70-80-lukujen taitteessa raivokasta uraa tehneen kulttibändin historiaan. Paikka maailmassa -esityssarjassa nähdään mm. miten turistikohde rakentuu talven jäljiltä, aurinkovarjo kerrallaan Julia Gutwenigerin ja Florian Koflerin elokuvassa VISTA MARE. Kati Juuruksen TEHTÄVÄNÄ PARATIISI -elokuvassa suomalainen arkkitehti saa tehtäväkseen suunnitella kokonainen kaupunki Nepaliin.

Tänä vuonna festivaali on halunnut nostaa esiin irlantilaista elokuvaa ja ohjelmistoon on valittu mm. Cara Holmesin kiireetön dokumentti NOTES FROM SHEEPLAND, joka seuraa lammasfarmariksi ryhtynyttä eksentristä nykytaiteilijaa, sekä Sinéad O’Shean PRAY FOR OUR SINNERS, jossa ääneen pääsevät katolisen kirkon sorron uhreiksi joutuneet selviytyjät. O’Shea saapuu festivaalin vieraaksi ja on paikalla näytöksissä.

Ohjelmistoon on myös valittu uutta kotimaista lyhytelokuvaa mm. Jussi-palkitun ja Oscar-ehdokkaana olleen Kirsikka Saaren FAT DANCE, Jussi-palkitun Iiti Yli-Harjan TÄÄLLÄ HAISEE HIIRI sekä uusinta opiskelijaelokuvaa.

 

DocPoint valtaa koko Suomen 

Kymmenen valikoitua elokuvaa on mahdollista nähdä elokuvateatterien valkokankaiden lisäksi myös festivaalin online-alustan kautta. Online-alusta on avoinna festivaalin ajan ja elokuvia voi katsoa vain Suomessa. Festivaalin online-ohjelmistosta löytyy mm. aiemmin mainittujen A STORM FORETOLD – ja CITIZEN SLEUTH -elokuvien lisäksi 80-luvun saatananpalvontapaniikin alkujuurista kertova Sean Horlorin ja Steve J. Adamsin ohjaama SATAN WANTS YOU, Yhdysvaltojen maailmanloppua odottavista fundamentalistikristityistä kertova Tonje Hessen Schein ja Michael Rowleyn PRAYING FOR ARMAGEDDON sekä kuusi muuta kovaa dokumenttielokuvaa.