SÄÄNNÖT KOTIMAISTEN ELOKUVIEN ILMOITTAMISEEN DOCPOINT – FESTIVAALILLE SEKÄ DOCPOINT FINEST MARKETIIN 2022

KOTIMAISEN ESITYSSARJAN JA KOTIMAISEN KILPAILUSARJAN VALINNAT 

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin kotimaiseen esityssarjaan valitaan vuoden merkittävimmät ja kiinnostavimmat suomalaiset dokumenttielokuvat. Sarjaan ilmoitettavien elokuvien kestolle ei ole rajoituksia.  

40-minuuttisten ja sitä pidempien kotimaiseen sarjaan valittujen elokuvien joukosta valitaan elokuvat kotimaiseen kilpasarjaan. DocPoint-Yle-palkinnon parhaalle kotimaiselle dokumenttielokuvalle jakaa suomalaisista ja kansainvälisistä asiantuntijoista koostuva jury.

UUSIN SILMIN – NEW FINNISH VISIONS -OPISKELIJASARJAN VALINNAT 

Kotimaisen Uusin silmin – New Finnish Visions -opiskelijasarjan elokuvat valitaan kotimaisten oppilaitosten tuottamista opiskelijaelokuvista. Elokuvat sarjaan valitsee DocPointin hallituksen nimittämä raati.  

OSALLISTUMISEDELLYTYKSET

Festivaali esittää ainoastaan dokumenttielokuvia. Valinnoissa painotetaan luovaa ja elokuvallista toteutusta.

Kotimaiseen esityssarjaan valitaan vain kotimaisia ensi-iltoja. Ensi-iltasääntö ei koske opiskelijasarjaa. Opiskelijasarjaan tarjottavien elokuvien tulee olla suomalaisten oppilaitosten tuottamia.

Elokuvan päätuotantomaan (tuotantoyhtiö) on oltava Suomi. Elokuvalla saa olla muita osatuotantomaita.

Kotimaisten sarjojen elokuvien on oltava valmistuneita 10.10.2020 tai sen jälkeen. Aiemmin festivaalille ilmoitettua elokuvaa ei voi ilmoittaa uudestaan.

Elokuvan kestolle ei ole rajoituksia.

Ilmoittautumisen yhteydessä toimitetaan linkki valmiiseen elokuvaan (mahdollisen työkopion jättämisestä on sovittava erikseen taiteellisen johtajan kanssa).

Lähettäjän vastuulla on tarkistaa, että esivalintaan lähetetyt tiedostot ovat toimintakunnossa.

Festivaalille ei ole ilmoittautumismaksua. Festivaali ei maksa esityskorvausta kotimaisiin sarjoihin valituista elokuvista.

Valittujen elokuvien esityskopiot tulee toimittaa englanninkielisellä tekstityksellä (jos kieli on suomi tai muu kuin englanti). Jos elokuvan kieli ei ole suomi, pyydämme toimittamaan elokuvasta myös suomenkielellä tekstitetyn version jos mahdollista. 

Kotimaisen sarjan elokuvat esitetään festivaalilla kahdesta neljään kertaan. Mahdollisista online-esityksistä sovitaan erikseen. Kotimaisen sarjan voittanut elokuva esitetään uusinta näytöksessä. 

Valittujen elokuvien esitysformaatti on DCP. Elokuvan lähettäjä vastaa DCP-elokuvakopion toimituksesta festivaalille.

Festivaalilla ei ole velvollisuutta ottaa käsittelyyn myöhässä lähetettyjä elokuvia. 

DOCPOINT FINEST MARKET -ELOKUVAMARKETIN SÄÄNNÖT

DocPoint FINEST Market kerää kuratoidun kokonaisuuden uutta suomalaista ja virolaista dokumenttielokuvaa marketiin, jonka sisältö on nähtävillä erikseen kutsuttaville dokumenttielokuva-alan kansainvälisille vaikuttajille kuten festivaalien päättäjille, levittäjille, myyntiagenteille ja televisiokanavien ja VOD-platformien ostajille.  

Marketiin pääsevät halutessaan mukaan kaikki kotimaiseen sarjaan ja opiskelijasarjaan valitut kotimaiset elokuvat sekä DocPoint Tallinnan virolaiset elokuvat. Marketiin voidaan hyväksyä mukaan myös suomalaisia ja virolaisia elokuvia, jotka eivät ole festivaaliohjelmistossa. DocPoint FINEST Marketiin voi ilmoittaa myös elokuvia, jotka ovat saaneet / saamassa ensi-iltansa muualla kuin DocPointissa. Elokuvien on oltava valmistuneita 10.10.2020 tai sen jälkeen. 

Myös yhteistuotantoiset elokuvat, joilla on kotimainen osatuottaja, voivat ilmoittautua marketiin. 

DocPoint FINEST Market sisältää works-in-progress -osion. Siihen valittavista elokuvaprojekeista esitetään kokonaisuus, jossa on:

  • max 5 minuutin video, jossa tekijät esittelevät projektin. Videon tekevät elokuvantekijät itse ja toimittavat sen DocPointille.
  • 15-20 minuutin kooste klipeistä tai ote elokuvasta. 

Projektit voivat olla työprosessin eri vaiheissa, mutta kuvattua materiaalia on oltava esitettäväksi. Works-in-progress -osio tarjoaa elokuvantekijöille tilaisuuden viestittää elokuvaprojekteistaan alan ammattilaisille hyvissä ajoin ennen elokuvan julkaisua. Mukaan valittujen projektien tekijöille pyritään järjestämään online-tapaamisia kansainvälisten ostajien/asiantuntijoiden kanssa. 

Lisätietoa works-in-progress -kokonaisuudesta antavat marketkoordinaattori Pieter-Jan van Damme, pieterjan@docpoint.fi sekä taiteellinen johtaja kati.juurus@docpoint.fi.

ILMOITTAUTUMINEN FESTIVAALILLE JA MARKETIIN

Ilmoittautuminen on päättynyt 2022 vuoden festivaalille ja FINEST Marketiin. Vuoden 2023 ilmoittautuminen aukeaa syksyllä 2022. Elokuvan voi ilmoittaa vain henkilö, jolla on oikeus luovuttaa DocPointille oikeus elokuvan esittämiseen festivaalilla ja marketissa. Oikeuden tulee sisältää kahdesta neljään esityskertaa festivaalin valitsemilla näytöspaikoilla ja näytössaleissa. 

Mahdollisista lisäesityksistä ja online-käytöstä sovitaan erikseen oikeuksien haltijan kanssa.

VALITUT ELOKUVAT

Festivaalille ja marketiin valituille elokuville ilmoitetaan asiasta viimeistään 3.12.2021 mennessä.  

Esityssarjoihin valittujen elokuvien esityskopiot tulee toimittaa festivaalille ja marketiin viimeistään 3.1.2022. 

KILPAILUT JA PALKINNOT

DocPointin kotimaisen kilpailusarjan elokuvat valitaan 40-minuuttisista ja sitä pidemmistä festivaalille ilmoitetuista elokuvista. DocPoint-Yle -palkinnon parhaalle kotimaiselle dokumenttielokuvalle jakaa kansainvälisistä ja kotimaisista asiantuntijoista koostuva jury. Palkinto on 5 000 euroa. 

DocPoint-Yle -palkinto parhaalle kansainväliselle dokumenttielokuvalle on niin ikään 5 000 euroa. Tästä palkinnosta kilpailee 10-12 kansainväliseen kilpailusarjaan valittua elokuvaa.

Katsojien suosikki -kunniamaininta jaetaan yleisöäänestyksessä eniten ääniä saaneelle kotimaisen esityssarjan elokuvalle.