Huikeat 15 000 katsojaa kevään DOKKINO-elokuvakiertueella

Kuluneena keväänä lasten ja nuorten dokumenttielokuvakiertue DOKKINO järjestettiin poikkeuksellisten aikojen takia kokonaan verkossa. Verkkonäytöksiä tilattiin ahkerasti niin ala- kuin yläkouluihin ympäri Suomen, ja kevään aikana DOKKINO-elokuvia katseli yli 15 000 osallistujaa. DOKKINO-elokuvia nähtiin muun muassa Jyväskylässä, Seinäjoella, Joensuussa, Kokkolassa ja Rovaniemellä.

Verkkonäytösten mahdollisuudesta oltiin kouluissa erittäin kiinnostuneita ja kiitollisia. Saadun palautteen perusteella elokuvia seurattiin opetusryhmissä usein tiiviillä mielenkiinnolla ja nähdyt elokuvat herättivät oppilaissa runsasta keskustelua. Myös elokuvien opetusmateriaaleja hyödynnettiin opetuksen tukena. Oppilailta itseltään tuli kiittävää palautetta sisällöistä – ja hienoja ehdotuksia teemoista, joita he toivoisivat tulevaisuudessa DOKKINO-elokuvissa käsiteltävän.

Vuoden 2021 DOKKINO-kiertue jatkuu syksyllä uusin paikkakunnin. Luvassa on lisäksi uusia verkkosisältöjä DOKKINOn kotisivuilla ja somekanavissa, mm. DOKKINO-keskusteluiden myötä. DOKKINO-keskustelut tuovat yhteen nuoret ja alan ammattilaiset, ja nuorten moderoimina keskustellaan ajankohtaisista ja nuorten elämää koskettavista aiheista. Tilaisuudet toteutetaan yhdessä nuorten kanssa ideoiden.

Ensimmäinen keskustelutilaisuus järjestettiin turvajärjestelyin Pohjoismaisessa kulttuuripisteessä helmikuussa. Lukiolaiset Ella ja Joshua jututtivat näyttelijä Valtteri Lehtistä ja toimittaja Susani Mahaduraa teemasta ”Unelmista ja mokista”. Tilaisuudessa kuultiin vierailta heidän lapsuuden unelmistaan, mitä he olisivat halunneet kuulla nuoruudessaan ja miten mokaamiseen ja haasteisiin pitäisi suhtautua. Keskustelun tallenne on nähtävissä DOKKINOn verkkosivuilla sekä DocPointin Youtube-kanavalla. Seuraava DOKKINO-keskustelun tallenne julkaistaan syksyllä. Tulevan keskustelun vieraina kuullaan sarjakuvataiteilija Viivi Rintasta ja muusikko Mikko Sarjasta upeissa elokuvateatteri Orionin tiloissa.

Maailman muuttuneen tilanteen myötä DOKKINO on kehittänyt tarjottavien sisältöjen oheen verkkomateriaaleja, ja vastannut näin koulujen tarpeeseen elokuva- ja mediakasvatuksen saralla. Keskusteluiden lisäksi DOKKINO julkaisee syksyn aikana elokuvantekijöiden videotervehdyksiä, joiden kautta katsojat saavat mahdollisuuden tutustua DOKKINO-elokuvien kansainvälisiin ohjaajiin ja heidän ajatuksiinsa omista teoksistaan. Yhteistyössä suomalaisten dokumenttielokuvatekijöiden kanssa DOKKINO jakaa osallistuville kouluille dokumentaristien laatimia puheenvuoroja, joissa he kertovat mietteitään kiertueen elokuvista. Niin videotervehdykset kuin puheenvuorot toimivat elokuvan käsittelyn tukena ja avaavat katsojille dokumenttielokuvaa lajityyppinä.

Tulevaisuudessa DOKKINOn toiminta kehittyy edelleen. Työ elokuvakasvatuksen parissa jatkuu ja keskiössä on merkityksellisten elokuvaelämysten luominen lapsille ja nuorille. Haastavan vuoden jälkeen on hienoa huomata, ettei elokuvaelämysten tai elokuvakasvatuksen merkitystä ole unohdettu poikkeusoloissakaan.

 

Kuvassa Hanna Wahlman, Joshua Piipponen, Laura Heino, Mikko Sarjanen, Viivi Rintanen, Anni Lappalainen. Kuva: Timo Kuismin.