Historian ensimmäiset DocPoint-Yle-palkinnot on jaettu 

Kotimaisen kilpasarjan voitti John Websterin Donner – Privat ja kansainvälisen sarjan voiton vei Elvis Sabin Ngaïbinon Makongo. Voittajat julkistettiin ja palkittiin tänään ilman yleisöä järjestetyssä palkintogaalassa, jossa jaettiin myös Aho & Soldan -elämäntyöpalkinto leikkaaja Tuuli Kuittiselle ja julkistettiin yleisöäänestyksen voittaja Marikan kuolema -elokuva.  DocPoint-festivaalin elokuvat ovat katsottavissa vielä tänään ja huomenna.

20-vuotisjuhlavuottaan viettävä DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali palkitsi tänään parhaita dokumenttielokuvia ja niiden tekijöitä. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyissä kilpasarjoissa 5 000 euron DocPoint-Yle -palkinnon saivat sekä paras kotimainen että paras kansainvälinen elokuva. Lisäksi arvostetuista elokuva-alan ammattilaisista koostuvat kansainväliset tuomaristot jakoivat kunniamaininnan kummassakin sarjassa. Ilman yleisöä järjestetyssä palkintogaalassa julkistettiin lisäksi yleisöäänestyksen voittaja ja palkittiin leikkaaja Tuuli Kuittinen AVEK:in rahoittamalla 5 000 euron Aho & Soldan -elämäntyöpalkinnolla.

KOTIMAISEN KILPASARJAN voitti John Websterin ohjaama ja Bufon tuottama DONNER – PRIVAT. Donnerin viimeiseksi jääneen haastattelun sisältävä elokuva näyttää palkitun kulttuurivaikuttajan tilanteessa, jossa ei enää ole mahdollista paeta kuolemaa – eikä elettyä elämää.  Kansainvälinen tuomaristo perusteli valintaa näin:  ”Ainutlaatuinen muotokuva, jossa arkistomateriaalia on käytetty erinomaisella tavalla. Huolellisesti rytmitetty ja kauniisti leikattu dokumentti rakentaa ja purkaa päähenkilöään käyttäen haastatteluja, yksityisiä valokuvia ja läheisten ystävien muistoja, ja kykenee tuomaan meidät lähelle ihmistä, joka haluaa pysyä etäisenä. Dokumentti tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden nähdä kiistellyn kulttuurisen ja poliittisen hahmon hauras ja hellä puoli.”

Kotimaiseen kilpasarjaan osallistui kaikkiaan seitsemän uutta kotimaista elokuvaa. Voittajan lisäksi tuomaristo jakoi kunniamaininnan Mohamed El Aboudin ohjaamalle SCHOOL OF HOPE -elokuvalle. Illumen tuottama elokuva seuraa ilmastonmuutoksen mukanaan tuomasta kuivuudesta kärsivää paimentolaisheimoa, joka tekee kaikkensa varmistaakseen paremman tulevaisuuden lapsilleen perustamalla koulun pieneen savimajaan. Tuomaristo perusteli valintaa näin: ”Elokuva vie meidät toiseen maailmaan keskelle autiomaata, se on täynnä lämpimiä ja intiimejä hetkiä ja osoittaa, ettei koulutus ole itsestäänselvyys nykymaailmassa. Kiitämme elokuvantekijän lähestymistapaa ja vaikuttavaa kuvausta.”

KANSAINVÄLISEN KILPASARJAN voitti Elvis Sabin Ngaïbinon esikoisohjaus MAKONGO. Elokuva seuraa pienen yhteisön elämää suurella sydämellä: Keski-Afrikan tasavallan aka-pygmeillä on sinnikäs pyrkimys kerätä lapsilleen koulutusrahat myymällä paahdettuja toukkia.Tuomaristo perusteli valintaa näin: ”DocPoint-Yle-palkinto parhaalle kansainväliselle dokumenttielokuvalle annetaan elokuvalle, joka kosketti sydämiämme ja kuvasi päähenkilöidensä lannistumattomuutta ja määrätietoisuutta monien vaikeuksien edessä. Vahvalla ohjauksellisella otteella ja inhimillisyydellä ohjaaja kuljetti meidät lähelle tarinan henkilöitä. Intiimin lähestymistavan kautta näimme, kuinka etnisistä syistä syrjityn ja tuntemattomaksi jääneen kansan tulevaisuus on mahdollista muuttaa. Meille on tärkeää, että tämä afrikkalainen tarina kerrotaan afrikkalaisen elokuvantekijän näkökulmasta. Hän näyttää henkilönsä toimijoina, ei elokuvan aiheina. ”

Kansainväliseen sarjaan osallistui yhteensä yksitoista elokuvaa. Kunniamaininnan sai kahden syyrialaisohjaajan,  Amel Alzakoutin ja Khaled Abdulwahedin, yhteisteos  PURPLE SEA. Kun syyrialaistaiteilija Amel Alzakout ja 300 muuta pakolaista joutuivat veden varaan matkallaan Eurooppaan, Alzakoutin kamera tallensi kauhun hetket. Tuomaristo perusteli valintaa näin: ”Haluamme antaa juryn erikoismaininnan runolliselle ja tunteikkaalle elokuvalle. Dokumentille, joka todistaa aikamme tapahtumista myös tulevaisuudessa. Elokuva on intiimi ja henkilökohtainen, mutta samalla se kattaa koko eurooppalaisen maahanmuuttopolitiikan. Se näyttää uutisten numerot todellisina ihmisinä verkkareissaan ja farkuissaan, kellumassa Välimeressä, odottamassa että jotakuta kiinnostaisi auttaa. Me tiedämme, että tätä tapahtuu koko ajan. Mutta vasta tämä elokuva näyttää miltä tuntuu olla siinä tilanteessa – tehden sen niin kauniisti ja väistämättömästi, että elokuvaa on lähes tuskallista katsoa.”

Yleisöäänestyksen voitti eniten pisteitä saanut Peter Walleniuksen ohjaama MARIKAN KUOLEMA -elokuva,  joka palkittiin Dokumenttikillan rahoittamalla tuhannen euron palkinnolla. 

VALTAKUNNALLISENA VERKKOFESTIVAALINA järjestettävä DocPoint tarjoaa tämän hetken kiinnostavimmat dokumenttielokuvat niin meiltä kuin muualtakin. Festivaali on käynnissä vielä huomisen sunnuntain 7.2. ajan. Liput verkkonäytöksiin ostetaan Festhome-sivuston kautta.