Fado Bicha

Fado Bicha on musiikkia aktivismin keinona käyttävä taiteilijaduo, jonka muodostavat Lila Fadista ja João Caçador. Duo tuo perinteiseen portugalilaiseen kulttuurimaisemaan uuden ajan tuulia. Yhtye uudistaa portugalilaista kansanperinnettä kyseenalaistaen siihen perinteisesti liitetyt sukupuoliroolit. Fado Bichan esityksissä perinteiset fado-kappaleet on muokattu syrjinnän vastaisiksi tunnuslauluiksi ja ne soivat 12-kielisen fado-kitaran sijaan sähkökitaran voimin.

Unescon kulttuuriperinnön listallakin oleva fado-musiikki on syntynyt Lissabonin köyhimpien korttelien pimeillä kujilla, tavernoissa ja bordelleissa, ja duon tavoitteena on viedä se takaisin juurilleen: sorrettujen vähemmistöjen luo. Suoraan Lissabonin hämyisiltä klubeilta Helsingin yöhön saapuva Fado Bicha (engl. Faggot Fado) vie genren vielä entistäkin ainutlaatuisempiin sfäärehin.

Fado Bicha esiintyy ke 1.2. Suvilahden Tiivistämöllä LeffaLive: Queer Night with Fado Bicha -illassa, jonka aikana nähdään myös heistä kertova lyhytelokuva, Erin MacPhersonin ohjaama It’s Not Fado, It’s Faggot Fado.