DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Yoyogi

Puistot ovat Tokion kiireisen ja ruuhkaisen metropolialueen henkireikiä, ja suuri Yoyogi-puisto lienee Uenon ohella niistä parhaiten tunnettu. Yoyogi-elokuva seuraa Tokion keskuspuistoksikin kutsutun viheralueen monipuolista elämää ulkopuolisena tarkkailijana pysytellen.

Tokion monille kodittomille puisto tarjoaa paikan levittää teltta tai makuupussi, toisille se on romanttinen kohde treffeille. Puiden suojissa tapahtuvien harrastusten kirjo tuo esiin monipuolisia vaikutteita Japanista ja kauempaakin. Jotkut kohtauksista hämmentävät absurdiudellaan.

Virolais-japanilaisena yhteistyönä syntyneen Yoyogin viipyilevät tilannekuvat ja maisemat luovat kokonaisuuden, joka tarjoaa uteliaisuuden herättävän sukelluksen Tokion harvemmin kuvattuun puoleen. Hypnoottisen kuvat vangitsevat huomion jättäen rutkasti tilaa katsojan omille ajatuksille ja reflektioille. Elokuvassa kuultava puhe rajoittuu satunnaisiin keskustelunpätkiin sekä puiston kuulutuksiin. Musiikkia käytetään säästellen tehokeinona, mutta sitä kuullaan myös monien puiston harrastelijatanssiryhmien esityksissä.

Ohjaaja Max Golomidov voitti Yoyogilla Riikan elokuvafestivaalien parhaan ohjaajan palkinnon Baltic Focus -sarjassa, ja elokuva on kerännyt myös muita ehdokkuuksia eri festivaaleilla.

Matti Ylönen

Tuottaja Volia Chajkouskaya vierailee elokuvansa näytöksessä lauantaina 3.2.

Kieli: Ei dialogia
Tekstitys: Ei tekstitystä
Kesto: 74 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Viro, Japani

Ohjaaja: Max Golomidov
Tuottaja: Volia Chajkouskaya, Ivo Felt, Yu Nakajima
Tuotantoyhtiö: Allfilm, Volia Films, Kofuba
Levitysyhtiö: Allfilm
Leikkaus: Dmitri Kalashnikov
Kuvaaja: Max Golomidov
Musiikki: Yuma Koda
Äänisuunnittelu: Dmitry Natalevich