DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

We, Students!

Nestor, Aaron, Benjamin ja Rafiki opiskelevat kaupallista alaa Banguin yliopistossa Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungissa. Opiskelijaelämä vaatii paljon: ruokaa saadakseen voi joutua pitämään omaa kasvimaata tai operoida pyörillä kulkevaa ”tiimaria”. Majoitus taas säikyttäisi monet länsimaisiin mukavuuksiin tottuneet, sillä lattia saattaa lainehtia, sähköt reistailevat, ja asuntola on tuupattu täyteen opiskelijoita. Opiskelumenestykseen ei riitä pelkkä pänttääminen, sillä osa opettajista odottaa lahjuksia. Naisopiskelijoiden osa on entistä karumpi, sillä seksuaalinen häirintä on jatkuvasti läsnä. 

Kaikesta huolimatta Rafikin ja hänen ystäviensä opiskelumotivaatio on kova. He kokevat kantavansa harteillaan koko Keski-Afrikan tasavallan tulevaisuutta. Aiemmat sukupolvet ovat muokanneet siitä mieleisensä, ja nyt on uuden sukupolven aika toimia. Opiskelujen lisäksi oman aikansa vievät myös ihmissuhteet ja ihastukset.

Rafiki Farialan alkuperäinen tarkoitus oli kuvata opiskeluun liittyviä epäoikeudenmukaisuuksia, mutta elokuvasta muodostui lopulta tarina ystävyydestä. Rafiki joutuu tosin todistelemaan ystävilleen, että on aidosti kiinnostunut heidän ongelmistaan myös silloin, kun tarkkailee tilanteita linssin läpi. Berliinin elokuvajuhlien Panorama-sarjassa esitetty We, Students! on kiinnostava katsaus nykypäivän keskiafrikkalaisten yliopisto-opiskelijoiden arkeen. Näkökulma on toki vahvasti Rafikin, mutta juuri tämä sisältäpäin tuleva katse tekee dokumentista ainutlaatuisen.

Sanna-Maria Nikula

Sisältövaroitus: raiskauksen käsittely

Alkuperäinen nimi: Nous, étudiants!
Kieli: sango, ranska
Tekstitys: englanti
Kesto: 82 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Keski-Afrikan tasavalta, Ranska, Kongon demokraattinen tasavalta, Saudi-Arabia

Ohjaaja: Rafiki Fariala
Tuottaja: Boris Lojkine, Daniele Incalcaterra, Elvis Sabin Ngaïbino
Tuotantoyhtiö: Makongo Films, Unité, Kiripifilms
Levitysyhtiö: The Party Film Sales
Käsikirjoitus: Rafiki Fariala
Leikkaus: Xavier Sirven, Christian Moïse Nzengue
Kuvaaja: Rafiki Fariala
Musiikki: Rafiki Fariala
Äänisuunnittelu: Anne-Bertille Ndeysseit Vopiande, Aaron Koyasoukpengo