Pimeän vieraat
Perttu Inkilä, Jenni Pystynen, Suomi 2023
Kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Valo mielletään ratkaisevaksi osaksi ihmiskunnan edistystä. Pimeä on kuitenkin elinehto tietyille eliökunnan jäsenille, ja lisääntynyt keinovalo vaikuttaa haitallisesti moneen hyönteispopulaatioon. Jenni Pystysen ja Perttu Inkilän kokeellinen lyhytdokumentti yhdistelee arkistomateriaalia, animaatiota ja makrotason kuvaa tarinaan kiiltomadosta, jonka on vaikea löytää kumppania kaleidoskooppimaisen valosillisalaatin keskeltä. Timo Kaukolammen ja Tuomo Purasen musiikki viimeistelee kokonaisuuden.
Liina Härkönen
Waters of Pastaza
Kamera sukeltaa syvänvihreään Amazonin viidakkoon Perun ja Ecuadorin rajamailla, Pastaza-joen varrella. Se seuraa alkuperäiskansaan kuuluvia lapsia puuhissaan. Katsoja saattaa hiukan hätkähtää nähdessään näin nuorten lasten kiipeilevän korkealla puissa, veneilevän tai käsittelevän machete-veitsiä ja nuotiota kokenein elkein, vailla valvontaa. Aikuisia ei kuvissa näy. Keskenäänkö lapset elävät, Kärpästen herran tapaan?
Eivät suinkaan, on heillä vanhemmatkin. Portugalilaisdokumentaristi Inês T. Alves on valinnut kuvata Achuar-heimoa nimenomaan omatoimisten lasten yhteisön kautta. Vapaasti keskenään liikkuvat lapset osallistuvat ravinnon hankkimiseen ja askareisiin, mutta niiden ohella elämään mahtuu myös paljon leikkiä, koulunkäyntiä unohtamatta. Musiikkia kuunnellaan ja itse kuvattuja videoita katsotaan älylaitteista niin kuin missä tahansa muuallakin.
Ohjaaja Alvesin ote on tarkkailevan kunnioittava. Hän on päässyt lähelle kohteitaan, mutta antaa heille tilaa. Selittelemättä tai kommentoimatta, hyönteisten ja lintujen eläväisen äänimaiseman säestämänä Waters of Pastaza piirtää kuvan luonnon ja toistensa kanssa mutkattomassa yhteydessä elävistä nuorista ihmisistä. Se perinteinen elämäntapa, johon nämä lapset kasvavat, on jatkuvassa vaarassa kadota, mutta toistaiseksi elämä virtaa eteenpäin.
Suvi Heino
Greenpeace alustaa Waters of Pastaza -elokuvan näytökset 1.2. ja 5.2.