DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Wanha Markku & Jäähyväiset sanoille

Jäähyväiset sanoille
Laura Rantanen, Suomi 2023
Kieli: suomi
Tekstitykset: englanti

Jäähyväiset sanoille tutkii ihmiselle turhiksi jääneiden kirjojen elinkaaren loppupuolta, ennen kuin opukset klassikoista luontokirjoihin jatkavat elämäänsä kierrätysprosessin päätteeksi uudessa muodossa. Se saa katsojan mietteliääksi. Työntekijä poistaa kirjanmerkkejä ja muistoja sivujen välistä, ja kioskikirjallisuuden ohella myös kauniit ja sisällöltään arvokkaat teokset revitään ja silputaan kameran edessä. Toisen aarre on toiselle uusiohyödyntämisen arvoista materiaalia. 

Joonatan Nikkinen

Wanha Markku
Kymmenen vuotta kestänyt talonrakennusurakka katkeaa, kun seitsemän lapsen isä Markku jättää perheensä ja lähtee rauhanturvaajaksi. Suhde nuorimpaan lapseen Markukseen katkeaa kahdeksaksi vuodeksi. Nyt 30 vuotta myöhemmin Markus haluaa tehdä isästään elokuvan ja saapuu edelleen keskeneräiselle kotitalolle. Isä asuttaa taloa ja pitää sen valmiiksi saattamista edelleen tärkeänä. Mutta ketä varten, ihmettelee Markus. 

Yhteiseksi projektikseen he valitsevat rautaportin kunnostuksen. Kun on jotain tekemistä, on helpompi keskustella. Isällä on mielessä myös uusi kunnostuskohde, johon hän on haaveillut apuja muistakin pojistaan. Markus kutsuu heidät paikalle. Kommunikointi keskittyy pressun alta löytyvään ja kunnostusta vaativaan kirkkoveneeseen. Siinä olisi paikat kaikille pojille ja heidän kumppaneilleen tai lapsilleen. ”Mutta se on semmonen ehdotus vaan”, tuumaa isä kuin ymmärtäen sen, ettei voi vaatia aikuisilta lapsiltaan mitään. 

Hiljaisuus on paljonpuhuvaa, kun isä yrittää myydä perinneprojektia koko poppoolle. Kirkkovene ja vanhan portin kunnostus tuntuvat olevan isälle läheisempiä kuin omat lapset, vai onko esineisiin vain helpompi ulkoistaa omat tunteet? Projektit ovat ainakin teoriassa suoraviivaisempia kuin vanhojen muistojen kaivaminen. Wanha Markku on yhden perheen tarina, mutta puhumattomuuden kulttuuri on monille samaistuttava ilmiö. Markus Toivo antaa ymmärtää, että niin kauan, kun on halu keskustella jopa niistä hankalista asioista, on samalla myös toivoa.

Sanna-Maria Nikula

Elokuvan ohjaaja Markus Toivo on paikalla näytöksessä ke 1.2.

Kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Kesto: 82 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Markus Toivo
Tuottaja: Markus Toivo, Kalervo Aho
Tuotantoyhtiö: Jokí Productions OY, Aalto Yliopisto ELO
Käsikirjoitus: Markus Toivo
Leikkaus: Sofia Bonds
Kuvaaja: Joel Grandell
Musiikki: Ossi Oikari, Markus Toivo
Äänisuunnittelu: Ossi Oikari