DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Vista Mare

Joskus aivan yksinkertainen ja realistinen on äärimmäisen filosofista ja surrealistista. Dokumentaristipari Julia Gutwenigerin ja Florian Koflerin elokuva Vista Mare on sellainen teos. Se näyttää, miten tyypillinen rantaloma synnytetään vuosi toisensa jälkeen ihmisten viihdykkeeksi, tässä tapauksessa pitkälle Adrianmeren rantakaistalle. Samalla se saa miettimään hyvinvointivaltion ihmisen käyttäytymisen turvahakuisuutta ja näytelmällisyyttä.

Vista Mare ei kerro faktoja eikä nimeä paikkoja. Siinä ei tapahdu järisyttäviä asioita tv-sarja White Lotusin tapaan. Pikemminkin tyylilaji tuo mieleen Ruben Östlundin talvilomaelokuva Turistin laskettelurinteitä pitkin huristavat latukoneet. Vista Mare nimittäin sananmukaisesti näyttää asioita tarkkaan harkittujen kuvien avulla.

Keskiössä ovat lomakeskuksen työntekijät, mutta hekin vain ohimennen tilanteissa kuin muistuttamassa, keitä kaikkia tarvitaan pitämään lomaa järjestyksessä.

Rantalomalta halutaan aurinkoa, uintia, vesileikkejä ja hyvää ruokaa. Tällainen valtaisan ihmismäärän viihdykkeeksi rakennettu näytelmä on Vista Mare, joka alkaa siitä, kun rahtialus tuo helmikuussa uutta hiekkaa rannalle, ja päättyy tuhansien rantavarjojen sulkeutuessa koko rantakaistaleella yhtä aikaa, kauko-ohjattuina. Siinä välissä katsojalle on näytetty ihan normaaleja asioita ja ihmisiä, jotka juuri tässä yhteydessä muodostavat keskenään vallan riemastuttavan kokonaisuuden.

Jaana Semeri

Kieli: italia
Tekstitys: englanti
Kesto: 80 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Itävalta, Italia

Ohjaaja: Julia Gutweniger, Florian Kofler
Tuottaja: Bernhard Holzhammer
Tuotantoyhtiö: Eutopia film
Levitysyhtiö: Filmotor
Käsikirjoitus: Julia Gutweniger, Florian Kofler
Leikkaus: Julia Gutweniger, Florian Kofler
Kuvaaja: Julia Gutweniger
Musiikki: Gabriela Gordillo
Äänisuunnittelu: Florian Kofler