DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Vintersaga

Dokumentin alussa saattaa miettiä, onko vahingossa tullut katsomaan Roy Anderssonin uusinta elokuvaa. Ohjaaja Carl Olsson kuvaa tavallisia ihmisiä eikä liikuttele kameraansa turhaan. Hänen asetelmallisista kuvistaan löytyy lakonista huumoria.

Vintersagan innoittajana on kuitenkin toiminut samanniminen laulu. Kasarikappale kertoo lumen peittämästä Ruotsista: baarista, huoltoasemasta, sillasta, metropysäkistä, satamasta ja niin edelleen. Samat talviset paikat toistuvat Olssonin elokuvassa.

Kliseet sen sijaan väistetään. Vintersaga ei ole postikorttimainen turistimainos eikä idyllisen kansankodin ylitys. Se ei edes piehtaroi kylmänkauniissa melankoliassa. Elokuvan yhdessä hetkessä kohotetaan maljoja kuninkaallisille ja seuraavassa piikitetään huumeita parkkihallissa.

Dokumentti koostuu 24 kohtauksesta, joiden kautta muodostuu kuva nyky-Ruotsista. Junat, rekat ja jäänmurtajat halkovat lumista luontoa, humalaiset puhuvat toistensa ohi baaripöydissä, ja nuoret naiset miettivät pikaruoka-annoksensa sisältöä. Tukkipinon edessä kuullaan suomea.

Viemällä kameran elokuvateatteriin dokumenttinsa näytökseen Olsson tekee myös katsojista päähenkilöitään. Ei tarvitse olla Ruotsissa tai lumen keskellä kuuluakseen Vintersagan mosaiikkiin.

Kaisu Tervonen

Kieli: ruotsi, puola, meänkieli
Tekstitys: englanti
Kesto: 82 min
Ikäraja: K16
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Ruotsi, Tanska

Ohjaaja: Carl Olsson
Tuottaja: Antonio Russo Merenda
Tuotantoyhtiö: Ginestra Film
Levitysyhtiö: CAT&Docs
Leikkaus: Sofie Steenberger
Kuvaaja: Mathias Døcker
Musiikki: Ted Ström, Albin Ström, Johan Ström
Äänisuunnittelu: Anne Gry Friis Kristensen