DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Vika!

Vika on Varsovan yökerhojen 84-vuotias DJ-kuningatar. Kun hän pyörittää levyjä, nuoret hurraavat unelmien isoäidille. Vika! on ohjaaja Agnieszka Zwiefkan herkällä kädellä hahmottelema henkilökuva naisesta, joka ei suostu vanhenemaan, kuten hänelle on opetettu. Ikä on vain numero – ja nuorten seurassa Vika tuntee olevan eniten elossa. Hän on tuttu näky niin Pride-kulkueissa kuin lukuisissa yökerhoissakin, myös Puolan ulkopuolella.

Värikkäiden musikaalinumeroiden rytmittämä dokumentti uhkuu elämää mutta ei pakene vaikeita aiheita, vaikka päähenkilö itkisikin mieluummin yksin kuin muiden nähden. Elämänilon ja juhlan taakse piiloutuu pitkä elämä, joka ei ole ollut pelkästään helppo. Vika muistelee lapsuuttaan sodan aikana, perheensä menettämistä ja sitä, kuinka hänen on myöhemmin ollut vaikea ylläpitää läheisiä ihmissuhteita.

Läpi käydään myös vanhentumiseen liittyviä kipupisteitä. Miten vanha ihminen saa näkyä – vai saako ollenkaan? Vika ei halua olla vanhus, joka seuraa elämää sivusta. Siitä hän puhuu myös muille ikäisilleen ja tempauksillaan kokoaa heitä yhteen tanssimaan ja marssimaan kaduille, jotta hekin näkyisivät ja kuuluisivat. 

Vanhenemista ei voi pysäyttää, mutta elämää voi juhlia loppuun asti. Vika! on koskettava ja mukaansatempaava dokumentti oman polkunsa kulkemisesta ja itselleen aitona pysymisestä.  

Ida Kumpulainen

Ohjaaja Agnieszka Zwiefka vierailee elokuvansa näytöksessä torstaina 1.2.

Kieli: puola
Tekstitys: suomi 1.2. Kiasma-teatteri, englanti 2.2. Savoy-teatteri
Kesto: 74 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Puola, Saksa, Suomi

Ohjaaja: Agnieszka Zwiefka
Tuottaja: Outi Rousu
Tuotantoyhtiö: May Way Studio, Pystymetsä Oy, ma.ja.de
Levitysyhtiö: Deckert Distribution
Käsikirjoitus: Agnieszka Zwiefka
Leikkaus: Katarzyna Orzechowska, Michał Poddębniak
Kuvaaja: Monika Kotecka
Äänisuunnittelu: Pietari Koskinen