DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Viimeinen rantaleijona

Sunny Beach vuonna 1979. Aurinkoa palvovien turistien seassa salskeat bulgarialaismiehet lepertelevät nuorille naisille: ”Puhun sinulle runoista tai mistä vaan, vai haluaisitko hieronnan?”

Tämänkaltaiset rantaleijonat ovat tuttuja monista lomakohteista, mutta mitä näille Mustanmeren casanoville tapahtuu, kun ikää alkaa kertymään? Osa heistä varmasti siirtyy muihin hommiin, mutta sitten on Ivan. Hän on flirttaillut varakkaille rouville elantonsa eteen jo neljäkymmentä vuotta, mutta haluaisi lopettaa. Rahaa ei kuitenkaan varsinaisesti ole jäänyt sukanvarteen.

Ukrainassa asuvaan poikaansakin Ivan haluaisi kiivaasti korjata välit, jotta saisi tavata ensimmäisen lapsenlapsensa. Sitten koronapandemia pyyhkäisee maailman yli, kaikki sulkeutuu ja turistit hylkäävät myös Sunny Beachin. Ivan yrittää pitää itsensä leivänsyrjässä kiinni, mutta epätoivo alkaa näkyä. Homssuinen olemus, tupakankäry ja alkoholin sammaltama puheenparsi eivät varsinaisesti vetoa naisiin, joita Ivan yrittää maanitella Bulgariaan videopuheluiden välityksellä.

Tonislav Hristov (Veeran maaginen elämä) on tunnettu empaattisesta katseestaan, ja näin on myös tällä kertaa. Henkilökuva Ivanista on lämmin, ajoittain brutaalin rehellinen ja paikoitellen katkeransuloinen katsaus vanhenevan naistenmiehen elämään muuttuvassa maailmassa, jossa pandemiat ja sodat tuovat yllättäviä kierrepalloja elon tielle.

Santtu Nikula

Ohjaaja Tonislav Hristov osallistuu elokuvansa näytökseen perjantaina 2.2.

Alkuperäinen nimi: Viimeinen rantaleijona
Kieli: bulgaria, venäjä
Tekstitys: englanti
Kesto: 77 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Suomi, Norja, Bulgaria

Ohjaaja: Tonislav Hristov
Tuottaja: Kaarle Aho, Kai Nordberg
Tuotantoyhtiö: Making Movies
Levitysyhtiö: CAT&Docs
Käsikirjoitus: Tonislav Hristov, Kaarle Aho
Leikkaus: Anders Teigen
Kuvaaja: Orlin Ruevski
Musiikki: Petar Dundakov
Äänisuunnittelu: Sander Stedenfeldt Olsen