DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

VALONSIEPPAAJA, YÖTYÖN ZEN & KEHÄ

Kolmen kotimaisen ohjaajan lyhytelokuvissa kuljetaan yötyöläisten arkitodellisuudessa, ilotellaan valon valtakunnassa sekä vietetään ohikiitävä hetki syrjähyppyjä tehneiden naisten ajatuksissa.

Valonsieppaajassa sukelletaan syvälle valon ja varjon kiehtovaan maailmaan arkkitehti ja akateemikko Juha Leiviskän johdattamana. Elokuvassa vieraillaan paitsi Leiviskän itse suunnittelemissa rakennuksissa, kuten Myyrmäen Kirkossa ja Vallilan kirjastossa, myös Leiviskän esikuvina ja inspiraationa toimineissa rakennustaiteen mestariteoksissa ympäri maailman. Esimerkkien, laskelmien ja piirrosten kautta Leiviskä havainnollistaa valon merkitystä arkkitehtuurissa niin taidokkaasti, että katsojakin alkaa väistämättä tarkastella valoa kaikkialla läsnä olevana pyhänä, luonnon ja taiteen saumattomana yhtymäkohtana.

Yötyön Zen on unenomainen essee veturinkuljettajan, valssaaja-asettajan ja postinjakajan yöstä, jossa pimeän verhoama työ toistuvine rutiineineen näyttäytyy paitsi monotonisena, myös poeettisen hypnoottisena elämyksenä. Hidastempoinen kuvakerronta yhdistettynä kokeellisen meditatiiviseen äänimaisemaan on omiaan maalaamaan yötyöstä rujon, mutta paikoittain romanttisenkin muotokuvan.

Valon ja varjon rajapinnalla liikutaan myös pettämistä käsittelevässä Kehässä. Konkretian ja abstraktin elementtejä yhdistelevässä tutkielmassa eri ikäiset naiset raottavat näkemyksiään ja tunteitaan tekemistään syrjähypyistä, mustavalkoisen kuvan lipuessa hitaasti kuhmuraisella, ryppyisellä, suonien peittämällä iholla. Ihmiskehoa inhorealistisen läheltä tarkkaileva kamera saa tututkin ruumiinosat näyttämään vierailta kuin tuntemattomat avaruuden partikkelit – aivan kuin vieroittaakseen meidät kuulemistamme tarinoista.

Sissi Korhonen

Elokuvan nimi: VALONSIEPPAAJA, KEHÄ & YÖTYÖN ZEN
Kieli: suomi, englanti
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Charlotte Airas, Rosaliina Paavilainen, Soile Mottisenkangas
Tuotantomaa: Suomi
Vuosi: 2020, 2021
Pituus (min.): 57
Ikäraja: K16