DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

VÄKIVALTAJAZZIA POHJOISESTA

Suomi on pitkään ollut raskaan rockin luvattu maa, mutta kyllä meiltä kajahtaa myös omaperäinen jazz! Tai ehkä jazz on ainakin tässä tapauksessa vain yleisnimitys musiikille, jota on muuten vaikea lokeroida. Sillä omaperäisiä ja vaikeasti lokeroitavia kitaristi Heikki Ruokankaan loihtimat äänimaisemat ovat. Ruokankaan soitossa jazzelementit yhdistyvät moderniin klassiseen kitaransoittoon ja melodiat aggressiivisiin hälyääniin. Tuloksena on taitavaa ja intensiivistä perinteisiä kaavoja rikkovaa kitarointia.

Ruokankaan musiikki ei ole massoja kosiskelevaa, eikä se keiku listoilla. Ennemminkin se houkuttelee pientä mutta uusista ja yllättävistä kokemuksista ilahtuvaa yleisöä. Melodisuutta ja meteliä yhdistävä yhden miehen orkesteri sekä hämmentää että kiehtoo. Kappaleen lähtökohdaksi voi valikoitua esimerkiksi geometrinen muoto. Miltä mahtaa kuulostaa kappale, jonka lähtökohta on vaikkapa kolmio tai suorakaide?

Keikkapaikatkaan eivät aina ole tavanomaisimmasta päästä: keikan voi heittää paitsi ravintolassa, myös olohuoneessa, kantrifestivaalilla, majakassa tai vaikka pysäköintiluolan parkkiruudussa. Yhteiskiertue tanskalaiskitaristi Alex Jønssonin kanssa ulottuu Suomeen, Tanskaan ja Viroon. Kaverusten soitossa yhdistyvät hallittu soittotekniikka ja improvisaatio, hempeys ja rajuus, ruma ja kaunis. Heikin hyökkäävä ja Alexin maalaileva tyyli täydentävät toisiaan hienosti.

Oululainen Ruokangas on omalla tinkimättömällä tyylillään saavuttanut kansainvälisesti arvostetun aseman. Suuria areenoita ei näillä keinoin valloiteta, vaan eipä ole tarkoituskaan. Ruokankaan tekemistä leimaa ennemminkin pohjoinen tinkimättömyys ja hyvä itsetekemisen meininki. Tanskalainen yleisön edustaja toteaa elokuvassa Heikin musiikista: ”Se on haastavaa, se on erilaista, se on kaunista.” Oululainen kiteytys aiheesta on vielä tiiviimpi: ”Erikoista oli, mutta ei pahhaa.”

Tape Riihimäki

Elokuvan nimi: VÄKIVALTAJAZZIA POHJOISESTA
Kieli: suomi, englanti
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Juho Karjalainen
Tuotantomaa: Suomi
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 74
Ikäraja: S
Kuvaaja: Juho Karjalainen
Leikkaus: Juho Karjalainen
Tuottaja: Juho Karjalainen
Tuotantoyhtiö: Kuume Productions