Sketch for the Last Map
ohj. Lauri Astala
Käyskentely vieraiden kaupunkien kaduilla ei ole koskaan ollut niin helppoa kuin nyt, tarkkoja katunäkymiä tarjoavien karttasovellusten aikakaudella. Kaupunkinäkymien sisä- ja ulkotiloja toisiinsa läpikuultavina limittävä Sketch for the Last Map kysyy, mitä jää näkemättä, kun katsomme ruuduiltamme vain julkisivuja. Teos on jatkumoa taiteilija Lauri Astalan aiemmalle tuotannolle, jossa tutkitaan kuvan ja todellisuuden suhdetta sekä tilan kulttuurisen ja kokemuksellisen esittämisen perinnettä.
Tytti Rantanen
Pettäminen tekee hyvää vaan
ohj. Catarina Diehl
Animaatiokuvituksella tehostetussa dokumentissa keski-ikäinen nainen on pettänyt vuosikymmeniä miestään. Hän tilittää kauan jatkunutta suhdettaan naimisissa olevaan mieheen ja pohtii avioliiton ja ulkopuolisen suhteen olemusta ”toisen naisen” kannalta.
Pettäminen ei ole ongelma, pikemminkin hyvä asia, jopa oikeutettua. Ei ole syytä katua. Nainen toteaa, että kroppa ei kulu ja miettii, onko ihminen luotu vain yhtä parisuhdetta varten. Onko väärin, jos joskus haluaa olla jonkun toisen kanssa? Äänen naiselle antaa Kati Outinen.
Marita Nyrhinen
Paasselän pirut
ohj. Axel Straschnoy
Luonnontieteen historian ja kulttuurihistorian kytköksiä tuotannossaan tutkiva taiteilija Axel Straschnoy suuntaa Savonrantaan ottamaan selkoa Paasselän piruista. Paikalliset kertovat järven yllä leijailevasta oudosta valoilmiöstä, josta varhaisimmat tunnetut havainnot ovat 1700-luvulta. Joidenkin versioiden mukaan asialla on piru itse, toiset taas väittävät kummittelijan olevan Pajari, joka oli liian paha pirullekin. Nykyhavainnot liittyvät osaksi kansanperinnettä meteoriittijärven rannoilla.
Tytti Rantanen
Pyörre
ohj. Helka Heinonen
Pyörre on pehmeitä pastellivaaleanpunaisia, koruttoman kauniita kuvia arjesta ja nykäyksittäin soljuvaa stop-motionia. Se alkaa, kun alakoulun opettaja pyytää oppilasta lomamatkalle. “Kutosella jotkut sanoo, että se ope ei ookaan kiva.”
Lempeän pinnan alta uiskentelee levoton kolina ja jotakin väärää. Pyörre on hitaasti purkautuva, tukahdutettu trauma ja impressionistinen luotaus epävarmaan muistiin. Se on tarina, joka kysyy itseltään, saako sen kertoa. Tapahtuiko mitään, mistä pitäisi kertoa?
Aatos Ketvel
Fabula Rasa
ohj. Pieter-Jan Van Damme
Fabula Rasa on elokuva uudistavasta maataloudesta ja elokuvantekijän identiteetin etsinnästä. Dokumentaristi Pieter-Jan Van Damme seuraa lyhytelokuvassaan maatilansa ympärivuotista elämää ja vuodenaikojen aiheuttamia muutoksia kasvillisuuteen punniten samalla omaa suhdettaan elokuvien tekemiseen. Seesteisen meditatiivisella matkalla ekologisen viljelyn saloihin Van Damme luo miellyttävän tilan katsojan omalle pohdiskelulle.
Jimi Rosling
Ensi kesää varten
ohj. Reetta Saarikoski
Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan jättilumme avaa upean kukkansa kesäisin aina kahdeksi peräkkäiseksi yöksi kerrallaan. Kasvi polveutuu yli sata vuotta sitten saaduista siemenistä. Mennyt ja nykyinen ovat yhtaikaa läsnä, kun nuoren ja vanhemman polven puutarhurit käsittelevät kasvia varmalla lempeydellä ja opit siirtyvät eteenpäin. Käytännön työn lomassa kuvat tämän erityisen pienoismaailman vehreydestä ja hiljaa päilyvästä vedestä yhdessä pienten rapinoiden kanssa saavat elokuvan huokumaan levollista rauhaa.
Mervi Herranen
Ystävämme Morrison
ohj. Paula Lehtonen
Paula Lehtosen lyhyessä dokumentaarisessa videoteoksessa on yksinkertainen lähtökohta: taiteilija on kutsunut eri ihmisiä oleilemaan studioon kameroiden läsnäoloon tottuneen terapia-alpakan kanssa. On jokaisen oma valinta, hakeako aktiivista kontaktia eläimeen, yrittääkö viihdyttää sitä tai viihdyttyä siitä. Alpakka vastaa tai on vastaamatta omilla tavoillaan. Ystävämme Morrison kyseenalaistaa lempeällä tavalla ihmiskeskeisen ajattelun ja hahmottamisen rajoja ja tutkii lajienvälistä yhteiseloa.
Tytti Rantanen