DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

UUTTA KOKEELLISTA LYHYTELOKUVAA SUOMESTA

Puhe eläimistä toislajisina korostaa sitä, että ihminen on itsekin yksi eläinlaji, joka vain on merkityksellistänyt muut lajit itsestään erillisiksi eläimiksi. Tämä näytös tuo yhteen erilaisia tapoja, joilla tämänhetkisessä dokumentaarisessa taide-elokuvassa tutkitaan ihmisen ja toisten lajien suhdetta. Näytöksen neljä teosta kysyvät, mitä toislajisilta voi oppia? Miten niitä katsotaan – vai voiko toislajinen katsoa ihmistä takaisin?

Ewa Górznan ja Katarzyna Mironin From a Distance (2020) päästää metsän eläimet etualalle, olemaan ja havainnoimaan. Ihminen ei selosta, vaan on läsnä vain ohiajavien autojen äänessä tai sitten lintutornissa tähystämässä – kuin itsekin osana laumaa.

Maija Tammen essee-elokuva The Problem of the Hydra (2020) johdattaa meidät salaperäisen, kuolemattoman polyyppieläimen mysteerien äärelle. Hydra askarruttaa koko olemassaolollaan: miten se elää, miten se ei kuole, miten se syö, miten se lisääntyy? Tammen teos yhdistelee kuin ranskalaisen kokeellisen merenelävädokumentaristi Jean Painlevén jalanjäljissä vedenalaisen maailman ällistyttävyyksiä ja elektronista musiikkia.

Marjo Levlinin essee-elokuvassa Ellipsis (2021) kertoja törmää metsässä eläimenmuotoisiin maalitauluihin. Hän lähtee kerimään auki hengästyttävää ja kiehtovaa kulttuurihistoriallista vyyhtiä eläinten ja ihmisten oikeuksista: katseen vallasta, näyttelyobjekteiksi ja toiseuttavan katseen alaiseksi asettamisesta.

Liinu Grönlundin ja Okku Nuutilaisen poeettinen dokumentaarinen elokuva Observe These Words (2021) kohdistaa katseen uhanalaisiin sammakkoeläimiin. Sammakkoeläimen latinankielinen nimi amphibia viittaa kahtaalla (maalla ja vedessä) elämiseen. Kahtaalle vetää myös elokuvan rakenne, joiden kuvat esittävät pieneläinten keinotekoista, säänneltyä elinympäristöä mutta voice-over korostaa vapauden ja tulevaisuuden kutsua.

Tytti Rantanen

Elokuvan nimi: UUTTA KOKEELLISTA LYHYTELOKUVAA SUOMESTA
Kieli: englanti, suomi
Tekstitys: ei tekstitystä/englanti
Tuotantomaa: Suomi
Vuosi: 2020, 2021
Pituus (min.): 59
Ikäraja: S