DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Uusin silmin: Taiteellisesti

30 kilometriä sekunnissa
ohj. Jani Peltonen, Suomi 2023
Kokemus asentoaistin häiriöstä loihtii liikkeelle kuvan ja äänen pyörteen, jossa arkistomateriaalista koottu kuvasto yhdistyy anonyymin kertojan kierivään kertomukseen halki maapallon ja ihmishistorian. Kosmisia yhteyksiä rakennetaan aina keskiaikaisista kuninkaisista 1960-luvun rukouslauantaiden tanssikielloista kärsiviin nuoriin ja ensimmäiseen kuukävelyyn. 

Ihmiselon kauneus ja absurdius piirtyvät esiin katsojalle, joka asettuu elokuvan painottoman virran vietäväksi.

Jimi Rosling

De Gallo Qui Ovavit
ohj. Nina Forsman, Suomi 2024
Voiko kukko munia? Anekdootteja tällaisesta ihmeestä tunnetaan, mutta mitä niiden takaa paljastuu? Mitä kukko itse sanoisi, jos kuulisimme sitä todistajana? Nina Forsman on punonut arkistomateriaaleista tarkkanäköisen ja leikkisän dokumentaarisen elokuvan. Arkijärkeä kutkutteleva teos päätyy kysymään, miten ihminen on katsonut ja käyttänyt muunlajisia eläimiä läpi historian. Miten tunnistamme luonnosta vieraantuneessa yhteiskunnassamme, mikä on luonnon vastaista?

Tytti Rantanen

Pakeneva horisontti
ohj. Joona Mäkelä, Suomi 2024
”Kun minua ei enää ole, näetkö minut silti?” kysyy kertojanääni Joona Mäkelän ohjaaman kokeellisen Pakeneva horisontti -lyhytelokuvan alussa. Viipyilevissä mustavalkokuvissa tarkastellaan ihmisen vaikutuksia ympäristöön luonnon keskellä. Kuvat metsästä limittyvät ihmisen luomiin rakennelmiin. Visuaalisesti vaikuttavan elokuvan rosoiset filmikuvat on kehitetty käsin, mikä on tuonut kuvaan omalaatuisia kerrostumia.

Inari Ylinen

Peace and Silence
ohj. Leevi Pienihäkkinen, Suomi 2023
Leevi Pienihäkkisen tiivis kokeellinen lyhytdokumentti Peace and Silence sukeltaa Helsingin yöhön havainnoiden pimentynyttä kaupunkia tuorein silmin. Keskustan tutut paikat vilahtelevat kuvissa, mutta jokin on nyt toisin. Arkipäiväinen outoutuu, yksityiskohdat katoavat, valot loistavat häivyttäen muun ympäriltään. Ihmishahmot jäävät nimettömiksi ja piirteettömiksi silueteiksi vasten pimeää kaupunkia.

Inari Ylinen

Underground Ants
ohj. Leevi Pienihäkkinen, Kristiina Kekomäki, Oskari Koponen, Suomi 2024
Underground Ants kuvaa nimensä mukaisesti muurahaisten maanalaista kulttuuria, mutta mistään tavanomaisesta luontodokumentista ei voi puhua. Suomalainen luontokuvaus yhdistyy sulavasti tietokoneanimointiin, kun humoristisen lähestymistavan ottaneessa lyhytelokuvassa sukelletaan muurahaispesän uumeniin. Omaperäinen ja hauska toteutus laittaa maan jytisemään ja muurahaiset hytkymään.

Omar Fasolah

Kieli: suomi, englanti, saksa
Tekstitys: englanti
Kesto: 74 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2023/2024
Tuotantomaa: Suomi