DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Uusin silmin: Henkilökohtaisesti

Isoisäni kieli
ohj. Jukka Vuorela-Morottaja, Suomi 2023
Inarinsaamelaisen Ulpun kotikieli oli suomi. Inarinsaamen puhuminen suvussa katkesi, kun isoisä joutui 1920-luvulla lastenkotiin ja äidinkielen puhuminen kiellettiin. Äidiksi tullessaan Ulpu ryhtyy miettimään kulttuuriaan, kielellistä identiteettiään ja isoisän ajoista periytyvää traumaa uudesta näkökulmasta. Inarinsaamen opettelu ja siirtäminen omille lapsille näyttäytyy haastavana mutta voimauttavana prosessina, jolla on kyky avata monisukupolvisia solmuja.

Laura Manninen

Point of View
ohj. Katarzyna Miron, Suomi 2024
Runollinen ja selittelemätön elokuva seuraa intohimoisia lintuharrastajia keväässä. Lintujen hiljainen odottelu ja havainnointi saa meditatiivisia piirteitä, ja ihminen näyttää sulautuvan ympäristöönsä. Toisaalla lintuharrastajat kokoontuvat Tornien taisto -kilpailuun tavoitteenaan nähdä päivän aikana mahdollisimman monta lajia. Dokumentti katsoo lintuharrastajia yhtä kauniisti ja kiireettömästi kuin sen henkilöt luontoa.

Laura Manninen

Vaalisalaisuus
ohj. Ronja Arvilommi, Suomi 2023
Miten valita ehdokkaansa, kun saa äänestää ensimmäistä kertaa? Oivaltavassa lyhytelokuvassa nuoret äänestäjät kertovat, mitkä asiat vaikuttavat puolueen ja ehdokkaan valintaan. Äänestäjät on kuvattu omassa ympäristössään, mikä antaa katsojalle tulkinnan mahdollisuuksia. Kasvonsa äänestäjät ovat saaneet vaalisalaisuuden nimissä peittää naamiolla. Anonyymiys mahdollistaa suoran ja rehellisen puheen. Onko ymmärtäminen mahdollista vai vastakkainasettelu välttämätöntä?

Laura Manninen

Kaksi kaamosta
ohj. Maria Gullsten, Suomi 2024
Kaksi kaamosta kuvaa kauniisti keräilyä intohimona. Pohjoissuomalainen Maarit on keräillyt jo vuosikymmeniä Elsa Montellin raanuja. Vaikka raanut ovat Maaritille täynnä tunnetta ja merkityksiä, hän pitää laajaa kokoelmaansa komerossa. Raanut pääsevät vain hetkittäin muiden ihailtavaksi ja asiantuntijoiden tulkittavaksi. Elokuva kysyy olennaisia kysymyksiä kauneuden ja merkitysten kaipuusta, omistamisen ilosta ja nykyihmisen tavarasuhteesta.

Laura Manninen

Kieli: suomi, inarinsaame, pohjoissaame
Tekstitys: englanti
Kesto: 80 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023/2024
Tuotantomaa: Suomi