DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Twice Colonized

Jokainen meistä hengittää, syö ja paskoo aikansa. Joillekin se myös riittää elämän täytteeksi, tehtävänkuvaksi ja tyytyväisyyden lähteeksi. Joillekin taas ei.

Aaju Peter kuuluu ehdottomasti – ja myös omien sanojensa mukaan – jälkimmäiseen kategoriaan. Peter on juristi, rakastaja, ihmisoikeusaktivisti, äiti, isoäiti ja inuiitti. Seuraamme seitsemän vuoden ajan Peterin elämää kalaverkkopyykistä YK:n käytäville ja hammaslääkäristä Grönlannin henkeäsalpaavuuksiin. Ohjaaja Lin Alluna taltioi Peterin villin tanssin Tina Turnerin tahtiin, tylyt tilastoluennat ja läpitunkemattoman surun, kun uutinen pojan itsemurhasta tavoittaa. Samanaikaisesti sekä yksilön että yhteisön kuvauksena etenevän tarinan taustamörkönä, kehyskertomuksena ja elävänä painajaisena vaikuttaa kolonialismi, joka ei ole hävinnyt vuosien aikana minnekään – Suomestakaan.

Peter syntyi Grönlannissa inuiittiperheeseen, mutta lapsena lahjakkuutta osoittaneena lennätettiin Tanskaan tanskalaiselle koulutielle, kuten tapana oli. Tapahtuma ei jää ainoaksi Peterin kohtaamaksi väkivallaksi. Edes Starbucksista ei voi hakea kahvia, saati juoda sitä julkisesti, koska symboli on liian moderni tiettyä mielikuvaa hellivälle katsojalle – ja jopa toimittajille. Sanoittaen sen itse Peter kuvaa alkuperäiskansalle annettua tilaa elämäksi pakkopaidassa. Ja hänen missionaan on tehdä sille houdinit.

Minna Saarinen

Sisältövaroitus: itsemurhan käsittely

Kieli: englanti, grönlanti, inuktitut, tanska
Tekstitys: englanti
Kesto: 92 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Tanska, Kanada, Grönlanti

Ohjaaja: Lin Alluna
Tuottaja: Emile Hertling Péronard, Alethea Arnaquq-Baril, Stacey Aglok MacDonald, Bob Moore
Tuotantoyhtiö: Ánorâk Film, Red Marrow Media, EyeSteelFilm
Levitysyhtiö: Autlook Filmsales
Käsikirjoitus: Aaju Peter, Lin Alluna
Leikkaus: Mark Bukdahl
Kuvaaja: Iris Ng, David Bauer, Glauco Bermudez, Lin Alluna
Musiikki: Olivier Alary, Johannes Malfatti, Celina Kalluk