DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Tutkittava tähtiä tänä iltana & Craving Earth

Craving Earth
Anna-Sofia Nylund, Suomi 2023
Kieli: ruotsi
Tekstitykset: englanti

Esseistisessä lyhytelokuvassaan taiteilija ja elokuvantekijä Anna-Sofia Nylund tutkii luontoa kohtaan tuntemaansa sanoinkuvaamatonta halua ja samalla sukeltaa taiteen mahdollisuuksiin käsitellä luonnon ja ihmisen suhdetta. Onko luontoon kohdistuvaa halua mahdollista pitää eroottisena? Voisiko luonnon kanssa tulla yhteen kuten toisen ihmisvartalon kanssa? Digitaalista kuvaa ja filmimateriaalia sekoittavassa elokuvassa Nylund rakentaa taiteella siltaa itsensä ja luonnon välille.

Inari Ylinen

Tutkittava tähtiä tänä iltana
Mökin vaja on täynnä ajan kerrostumia. Päällimmäisenä on kissan kantokoppa, siimaleikkuri ja muuta, jolle saattaa tulla arkista käyttöä. Syvemmälle kaivautuessa löytyy kuitenkin 13-vuotiaana vuonna 1949 kuolleen Tapanin koululaukku, täynnä ainevihkosia, lehdistä leikattuja kuvia ja esineitä, joiden tarkoitusta tekniikan kyllästämät koltiaiset voivat vain arvailla. Kahdelle historiantutkijalle ja yhdelle elokuvantekijälle laukku on kuitenkin aarreaitta. Alkaa aikamatka Tapanin ja Suomen historiaan.

Lyijykynämerkintöjen täyttämiä ruutuvihkoja kameran edessä hivelevät sormet päästävät ysärilapselle tuttuja ASMR-ääniä. Linssin eteen marssitetaan rikkinäiset aurinkolasit, kolikoita ja tyhjä eukalyptuspastillikääre. Mutta mitä useampaa esinettä vääntelemme ja tulkitsemme, sitä enemmän mieltä raapii epäilys siitä, mitä todella voimme tietää Tapanista. Ovatko kaikki esineet laukussa edes hänen sinne laittamiaan? Kuin huomaamatta kaikki tavarat Tapanin laukussa muodostuvat ennusmerkeiksi hänen traagisesta kohtalostaan.

Dokumenttia katsellessa jää pohtimaan paitsi historiantutkimusta ja sen rajoja myös sitä, mitä oma laukku voisi enää kertoa tuleville historian kaivauksia tekeville tutkijoille. Kuulemme dokumentissa Tapanin omia sanoja ja ajatuksia hänen ainevihkoistaan. Nykypäivän 13-vuotiaiden yksityiset sanat ja ajatukset ovat piilossa PIN-koodien ja sormenjälkitunnistuksella lukittujen puhelimien kätköissä.

Sanni Myllyaho

Kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Kesto: 80 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Vieno Järventausta, Lauri Julkunen, Ida Vesterinen
Tuottaja: Vieno Järventausta
Käsikirjoitus: Vieno Järventausta, Lauri Julkunen, Ida Vesterinen
Leikkaus: Vieno Järventausta
Kuvaaja: Vieno Järventausta
Äänisuunnittelu: Vieno Järventausta