DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

TROUBLE SLEEP & MIDNIGHT KIDS

Trouble Sleep

Istu alas, ota hyvä asento ja ala nauttia. Alain Kassanda vie sinut elokuvansa Trouble Sleep myötä Nigerian kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin, Ibadaniin. Tämä siirtomaa-ajan hallintokeskus on edelleen maan rannikkoseudun ja sisämaan liikenteellinen risteyskohta, jossa on 2,6 miljoonaa asukasta ja jonka jorubat perustivat vuonna 1750.

Mutta Trouble Sleep ei tilastoista piittaa. Sen ajankohta on nyt ja paikka siellä, missä kamera on.

Se liitää kevyesti kuin lintu hälisevän, kärtsäävän, kihisevän suurkaupungin ihmisiä ja autoja pursuavilla kaduilla. Se on avoin kuin John Cassavetesin esikoinen Varjoja (1959), joka taltioi yhtäläisellä uutuudenviehätyksellä 50-luvun New Yorkin moninaisuutta piittaamatta muodollisista finesseistä.

Kovaa kyytiä kiitäviä autoja ja mopoja, tungeksivia kävelijöitä. Ja näiden rytmissä liukuvaa musiikkia, muun muassa Alice’s Mirror Quartetin ja tietenkin Fela Kutin. Kassandan poimimat näyt, äänet ja sävelet luovat kuvaa kovin toisenlaisesta Afrikasta kuin se valkoisen miehen avustuskohde. Nämä ihmiset ovat selviytyjiä potenssiin sata, olosuhteista huolimatta.

Tunnelma on Trouble Sleepin keskiössä, eivät tarinat tai informaatio. Elokuva on impressio kaupungista, tarkentuen aina välillä kahteen ihmiseen: taksinkuljettajana aloittelevaan Frediin sekä Akiniin, jonka tehtävä on kerätä paikalliselle kuljetusliitolle maksuja kadulla, liikenteen keskellä, joka päivä.

Energia ja elämänhalu hallitsevat tilanteita, vaikka työ on raskasta, korruptio jyllää ja työmatkat saattavat olla tuntien mittaisia. Kotona, yön pimeydessä, viimeisiä savuja vedellessään Akin kertoo, että työ tulee uniin. Vaimon mukaan Akin usein huutaa nukkuessaan hätääntyneenä ”maka maka maka”, etsien turhaan työssä tarpeellista liitua, markeria.

Äkkiä elokuvan liike pysähtyy, kuvat rauhoittuvat ja nainen lausuu: ”The city is not to be taken, it’s to be known. It’s the place world gives you like it gives you air.” Hetki fiilistellään kaupungin idean äärellä ja sitten taas mennään. Autoja, mopoja, ihmisiä; ääniä, säveliä, elämää.

Jaana Semeri

*Näyte Patrick Chamoiseaun teoksesta Texaco.

Midnight Kids

Utqiagvik on Yhdysvaltojen pohjoisin kaupunki ja vajaan viidentuhannen ihmisen koti. Se sijaitsee Alaskassa, Pohjoisen jäämeren rannalla, noin 550 kilometriä Napapiirin pohjoispuolella. Kuukausien kaamos ja kesän yöttömät yöt rytmittävät elämää. Turisteille pikkukaupunki on eksoottinen – lähistöltä voi bongailla valaita, jääkarhuja ja muuttolintuja. Paikallinen nuori haaveilee matkustavansa pois.

Ohjaaja Maxence Vassilyevitch lyöttäytyy nuorukaisen ja hänen kavereidensa seuraan mönkijäajelulle Utqiagvikin kesään. Matkailumainoskuvaston sijaan Vassilyevitch näyttää jäisen horisontin, kuraista lunta ja irtonaisia poronpäitä – sekä nuorten välitöntä hengailua. Lopputulos on kiehtova, jopa lumoava. The Penelopesin elektroninen musiikki täydentää tunnelmaa.

Katariina Rönnqvist

Elokuvan nimi: TROUBLE SLEEP & MIDNIGHT KIDS
Kieli: englanti, joruba / englanti, inupiatun
Tekstitys: englanti (osittain) / englanti (osittain)
Ohjaaja: Alain Kassanda / Maxence Vassilyevitch
Tuotantomaa: Nigeria, Ranska / Ranska
Vuosi: 2019 / 2020
Pituus (min.): 65
Ikäraja: K7