DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Transition

Australialainen toimittaja Jordan Bryon on asunut Afganistanissa viisi vuotta ja kokee sen kodikseen. Vuonna 2021 Yhdysvaltojen joukot vetäytyvät maasta ja Taliban riistää välittömästi vallan itselleen. Bryon päättää jäädä taltioimaan tapahtumia ja saa New York Timesilta toimeksiannoksi tehdä elokuvan talibaneista.

Bryon tunnistaa mahdolliset riskit. Lisäksi hänellä on salaisuus, jonka paljastuminen tarkoittaisi todennäköisesti hengenlähtöä. Hän on aloittanut sukupuolenkorjausprosessin juuri samaan aikaan, kun valta Afganistanissa vaihtui. Hän aloittaa hormoniruiskeiden ottamiseen ja suunnittelee ensimmäistä tapaamistaan talibanien kanssa.

Paikan päällä vastaanotto on lämmin, mikä helpottaa elokuvantekoa mutta saa aikaan ristiriitaisia tunteita Bryonissa. Tilanne Afganistanissa äityy entistä vaarallisemmaksi, ja Bryon joutuu miettimään, onko hänellä oikeus jäädä maahan ja aiheuttaa läheisilleen suurta huolta. Tunnemyrskyä lisää lähentyminen talibanien kanssa sekä pohdinta siitä, voiko hän paljastaa oman identiteettinsä heille. Hän käy myös keskusteluita kameramiehensä Teddyn kanssa siitä, mitä he tekevät, jos hänen salaisuutensa paljastuu kuvauksien yhteydessä. Jännitys on käsinkosketeltavaa etenkin kohtauksissa, joissa talibanit kehuvat Bryonia ja samalla miettivät, onko hän heidän luottamuksensa arvoinen. Transition on kiehtova yhdistelmä intiimiä henkilökuvaa ja eksklusiivista katsausta ääriliikkeen sisälle.

Santtu Nikula

Sisältövaroitus: transfobia, homofobia

Kieli: englanti, persia, dari
Tekstitys: Osittainen tekstitys englanniksi
Kesto: 88 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Yhdysvallat

Ohjaaja: Jordan Bryon, Mónica Villamizar
Tuottaja: Mónica Villamizar
Tuotantoyhtiö: AGC Unwritten, Our Time Projects, Tikal Media, Ruvrika
Levitysyhtiö: AGC Studios
Leikkaus: Eduardo Resing, Maria Alehandra Briganti
Kuvaaja: Jordan Bryon, Gelareh Kiazand, Toby Muse, Neil Brandvold, Farzad Fetrat
Musiikki: Nadim Mishlawi
Äänisuunnittelu: Carlos García