DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Total Trust

Tämä kasvojentunnistusohjelma huomaa stressin työntekijän ilmeistä ja ilmoittaa siitä heti eteenpäin. Näin esihenkilö pääsee ongelman edelle, teknologiayrityksen myyntipuhe mainostaa.

Satojen miljoonien valvontakameroiden, kasvojentunnistusohjelmistojen, tekoälyn ja big datan lisäksi Kiinan kommunistinen puolue on onnistunut saamaan rivikansalaiset paitsi sensuroimaan itseään myös kyttäämään toisiaan. Hyvästä käytöksestä kun saa pisteitä, joilla voi hankkia esimerkiksi uudet viralliset syömäpuikot. Epäsovinnaisesta käytöksestä, kuten roskaamisesta, saati sitten mielenosoittamisesta, pisteet puolestaan vähenevät, kun naapurivahdit raportoivat virkamiehille. Koronapandemian aikana entistä totalitaristisemmaksi muuttuneella kansantasavallalla oli korvaamaton mahdollisuus virittää massiivista valvontakoneistoaan yhä totaalisemmaksi sorron ja hallinnan välineeksi. Isoveli valvoo, samoin naapurit.

Yhdysvalloissa asuva kiinalaisohjaaja Jialing Zhang käsittelee kansalaisten valvontaa yhden alistumattoman toimittajan (hän lukee päivittäin parvekkeeltaan George Orwellin 1984-kirjaa vastapäiselle valvontakameralle) sekä kahden ihmisoikeusasianajan perheen kautta. Lakimiehistä toinen on vangittuna tuntemattomassa paikassa ja toinen vapaalla jalalla kotonaan, joka onkin muuttunut eräänlaiseksi digitaaliseksi vankilaksi. Kaiken lisäksi tunnistamattomiksi jäävät viranomaiset lymyävät kodin porraskäytävässä ja jopa teippaavat ovisilmäkameran umpeen.

Marko Ylitalo

Kieli: mandariinikiina
Tekstitys: englanti
Kesto: 97 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Saksa, Hollanti

Ohjaaja: Jialing Zhang
Tuottaja: Knut Jäger, Michael Grotenhoff, Saskia Kress, Jialing Zhang
Tuotantoyhtiö: Filmtank GmbH
Levitysyhtiö: Cinephil
Leikkaus: Barbara Toennieshen, Claire Shen (Anonymous)
Kuvaaja: Cuier (Anonymous), RCS (Anonymous), J.V. Chi (Anonymous)
Musiikki: Jörg Gollasch