DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Tokyo Uber Blues

Ohjaaja Taku Aoyagi valmistui elokuva-alalle koronapandemian käynnistyessä, taakkanaan raskas opintolaina ja kotikylä vailla työmahdollisuuksia. Ystävä vinkkasi Aoyagille Uber Eatsin ruokalähettimahdollisuuksista Tokiossa, ja hän suuntasi polkupyöränsä kohti maailman suurinta metropolia.

Aoyagin ruokalähettiurasta kehkeytyy iholle tulevan omakohtainen dokumenttielokuva Tokyo Uber Blues. Pääosin kännyköillä ja GoPro-kameroilla kuvattua elokuvaa katsoessa tuntuu toisinaan melkein siltä, kuin seuraisi tietokonepeliä. Lähettimaailman epävarmuus, rankkuus ja riskien kaatuminen Uberin ”partnereiden” niskaan tulee kouriintuntuvan lähelle. Ohjaaja kuvaa nuoruuden ja kokemattomuuden tuomat virheensä itseään säästelemättä.

Pandemian tyhjentämä Tokio luo elokuvalle kiinnostavan kulttuurisen ja visuaalisen taustakankaan, jossa kulkevien ruokalähetysten matkaa rytmittävät osuvasti valitut musiikit. Metropolin vetovoima alleviivaa toisaalta ruokalähettien prekaaria asemaa ruokalähettisovelluksen algoritmin vallan alla. Jos yksi kuski väsyy tai sortuu vaikeuksiin, aina löytyy uusia tulijoita kärkkymään tilauksia McDonald’sin kulmalle. Toisaalta Aoyagi löytää työstä myös palkitsevia ulottuvuuksia. Näiden puolien välisen tasapainon haarukointi jää katsojan tehtäväksi.

Matti Ylönen

Alkuperäinen nimi: Tokyo Jitensha Bushi
Kieli: japani
Tekstitys: englanti
Kesto: 93 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Japani

Ohjaaja: Taku Aoyagi
Tuottaja: Kazuo Osawa
Tuotantoyhtiö: nondelaico, Mizuguchiya Film
Leikkaus: Kiyoshi Tsujii
Kuvaaja: Taku Aoyagi, Kiyoshi Tsujii, Kazuo Osawa
Musiikki: Shu Akiyama