DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Toinen raide & Blush – An Extraordinary Voyage

Blush – An Extraordinary Voyage
Iiti Yli-Harja, Suomi 2023
Kieli: suomi
Tekstitykset: englanti

Joskus pienikin askel kohti omannäköistä elämää voi tuntua suurelta kuin avaruusseikkailu. Nuorelle kosovolaistaustaiselle Fatulle on opetettu, että miehet eivät meikkaa. Nyt edessä on jännittävä matka kohti K-Marketia: Fatu aikoo mennä ensi kertaa ulos täydessä glam-meikissä parhaan ystävänsä Rain tukemana.

Nukkeanimaation mielikuvituksellisin keinoin pieniä suuria tarinoita kertovan Iiti Yli-Harjan hurmaava lyhytdokumentti juhlistaa ystävyyttä, iloa ja jokaisen oikeutta olla oma itsensä. 

Suvi Heino 

Toinen raide
Kotimaisesta klassikkoelokuvasta Veturimiehet heiluttaa (1992) kertova lehtiartikkeli johdattaa päähenkilön, lapsiperhearjen ruuhkavuosia viettävän miehen, muistojen matkalle. Hän päättää etsiä lapsuuden parhaan ystävänsä, johon yhteys on katkennut kaksi vuosikymmentä sitten.

Löytääkseen takaisin ystävänsä luo on kuitenkin ensin palattava omille juurilleen imatralaisen kyläkaupan raunioille ja kohdattava menneisyys. Matka vie teinivuosien maisemiin lama-ajan Suomen pikkukaupunkiin, jossa kaikki eivät olleet yhtä onnekkaita ja jossa varttumista sävytti alkoholin suurkulutus.

Antti Lempiäisen Toinen raide on omakohtainen ja osittain esseistinen kuvaus ystävyydestä ja kaipuusta, yhteiskunnan sanelemista lokeroista sekä päihderiippuvuuden yli sukupolvien kulkeutuvasta perinnöstä. Kahden hyvin erilaisiin elämiin erkaantuneen ystävyksen kautta avataan lähtökohtien merkitystä elämässä. Kuinka suuri osa tekemistämme valinnoista on omiamme ja kuinka suuri osa ulkopuolelta määriteltyjä?

Ohjaajan oma kertojanääni kuljettaa ystävysten tarinaa, johon moni voi samaistua. Tiet usein erkanevat aikuisuuden kynnyksellä. Jokainen meistä tuntee jonkun, jonka elämä on suistunut raiteiltaan. Ennen kaikkea Toinen raide on tarina valinnoista, joita teemme sekä olosuhteista, jotka määrittävät meitä ehkäpä enemmän kuin haluaisimme.

Vilma-Lotta Mustonen

Toinen raide -elokuvan ohjaaja Antti Lempiäinen vierailee näytöksessä to 2.2.

Kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Kesto: 68 min
Ikäraja: K16
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Antti Lempiäinen
Tuottaja: Ari Lehikoinen
Tuotantoyhtiö: Yle
Käsikirjoitus: Antti Lempiäinen
Leikkaus: Hanna Kuirinlahti
Kuvaaja: Antti Lempiäinen
Musiikki: Petrus Rapo
Äänisuunnittelu: Petrus Rapo