DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Tissit & tango

18-vuotias Irma hakeutuu Tallinnassa tanssikouluun, joka välittää esiintyjiä ja malleja Suomeen. Tanssikoulun valintatilaisuudessa hakijoilta pyydetään lyhyttä koe-esiintymistä, minkä jälkeen heille ilmoitetaan, että jatkoon valituille soitetaan piakkoin. Hiljainen puhelin taas viestii, että onneaan kannattaa kokeilla jossain muualla. Rekrytointiprosessi on kylmä ja nopea, mutta jatko ei ole sen ihanampaa.

Tanssikoulussa maalaillaan haavekuvia Hollywoodista ja glamourista, joka naisia odottaa tulevaisuudessa. Todellisuudessa vaatteita vaihdetaan ankeissa takahuoneissa vailla minkäänlaista hohtoa. Striptease-tanssijoiksi huijatut virolaiset saavat keikoistaan vain hiluja, kun palkkiorahoista nappaavat oman osuutensa sekä suomalainen ohjelmatoimisto että tallinnalainen välittäjä. Töitä jatketaan ankaran sopimussakon uhalla, ja joulu kotona yritetään tehdä vaikeaksi. Tukea saa lähinnä vanhemmilta kollegoilta, jotka kertovat alalla vallitsevista säännöistä.

Dokumentissa kuvataan Irman kautta 1990-luvun puolivälin Suomea, jossa ulkomaille huijatut naiset kiersivät esiintymässä syrjäseutujen räkälöissä. Suomalaisen viihdemaailman synkkää historiaa tallentanut Tissit & tango on John Websterin lopputyö Taideteollisesta korkeakoulusta.

Omar Fasolah

Alkuperäinen nimi: Tissit & tango
Kieli: suomi, venäjä, viro
Tekstitys: englanti
Kesto: 59 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 1993
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: John Webster
Käsikirjoitus: John Webster
Leikkaus: Jukka Nykänen
Kuvaaja: Tuomo Virtanen
Musiikki: Matti Piri
Äänisuunnittelu: Pietari Koskinen