DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

TIDSRESENÄREN

Suomalaismuotoilija Henrik Wahlforssin ura teollisen muotoilun ja innovatiivisten keksintöjen parissa kukoisti 1970-luvulla. Vuonna 1980 hän päätti kuitenkin jättää tämän uran taakseen ja kirjoittaa kirjan. Kyseessä ei ollut mikä tahansa kirja, vaan muotoilijan ennustus tulevaisuudesta, ja siitä kasvoi hänelle elämänmittainen projekti.

Arkistomateriaaleista, läheisten haastatteluista ja dramatisoinneista koostuva Tidresenären vie katsojan seuraamaan Wahlforssin kiehtovaa elämää tulevaisuutta visioiden. Millaiset ovat ihmisen ja kehityksen tulevaisuudennäkymät idealistin ja visionäärin silmin? Kun kuuntelee Wahlforssin ajatuksia kestävästä, ympäristöystävällisestä yhteiskunnasta ja huolta jatkuvan kasvun tavoittelusta, on vaikea uskoa ajatusten olevan 1970–80-luvuilta. Hänen huolensa muun muassa ympäristön kestokyvyn, ydinvoiman ja rasismin suhteen tuntuvat hätkähdyttävän ajankohtaisilta. Hämmästyttävää on myös se, kuinka monista Wahlforssin suunnittelemista keksinnöistä on nykypäivänä tullut totta. On kuin muotoilija olisi todella ennustanut tulevaisuuden.

Dokumentissa seurataan myös Wahlforssin vanhimman pojan elämää isänsä kuoleman jälkeen. Tämä kertoo, kuinka isä läpi elämänsä vastusti vallitsevaa järjestelmää eikä koskaan luopunut haaveestaan paremmasta, kestävästä tulevaisuudesta. Visionääri-isän haave jatkaa elämäänsä pojassa.

Ohjaaja Anna-Karin Grönroosin musiikinopiskelun maailmaan sijoittuva Orkesterin edessä oli yksi vuoden 2020 DocPointin kotimaisen esityssarjan kehutuimpia elokuvia.

Laura Rantalainen

Elokuvan nimi: TIDSRESENÄREN
Kieli: ruotsi
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Anna-Karin Grönroos
Tuotantomaa: Suomi
Vuosi: 2021
Pituus (min.): 64
Ikäraja: S
Kuvaaja: Mikko Kelloniemi
Käsikirjoitus: Anna-Karin Grönroos
Leikkaus: Anna-Karin Grönroos
Äänisuunnittelu: Samppa Hirvonen
Musiikki: Salla Luhtala
Tuottaja: Oskar Forstén
Tuotantoyhtiö: Parad