DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

THINGS WE DARE NOT DO

El Roblito on kyläpahanen pienessä Nayaritin osavaltiossa Meksikossa. 16-vuotias Ñoño viettää aikaansa kylän vilkkaiden lasten kanssa. He käyvät uimassa, opettelevat tanssikoreografiaa ja valmistelevat kyläjuhlia, joiden pääpaikkana toimii karu betoninen koripallokenttä.

Omassa rauhassaan Ñoño toteuttaa unelmaansa: meikkaamista ja mekkoon pukeutumista. Tiukan patriarkaalisessa yhteiskunnassa se ei Ñoñon kaltaiselle ole helppoa. Homo- ja transfobinen huutelu on avointa. Nykymaailmassa apuna on älypuhelin, jonka kautta voi nähdä kaltaisiaan, esimerkiksi gay-kauneuskilpailuissa. Asiasta avautuminen vanhemmille on silti vaikeaa.

Ñoñon ja muiden lasten elämää varjostaa myös väkivalta. Ammuskelun jälkeisenä aamuna betonikentällä on verilammikko, johon lapset suhtautuvat uteliaisuudella. Vaikuttaa siltä, että kyseessä ei ole poikkeuksellinen tapahtuma, mutta sen taustat jäävät etäälle, sillä elokuvan näkökulma ei ole aikuisten maailmassa. Vilauksia ympäröivään todellisuuteen saadaan kylänraitilla kaikuvista kuulutuksista.

Visuaalisesti elokuvassa korostuvat värit, jotka paistavat kirkkaana auringon paahtamassa ympäristössä: lasten iloiset arkipaidat ja kimaltelevat esiintymisasut, juhlavat ilmapallot, Ñoñon meikkipaletti. Lasten nahistelu ja villit leikit rinnastuvat kylällä vapaasti liikuskelevien eläinten menoon.

Kamera tarkkailee sivusta kylän elämää, mutta elokuvantekijät eivät jää lapsilta huomaamatta. Erityisesti Ñoñolle kamera tuntuu tarjoavan mahdollisuuden reflektointiin ja nähdyksi tulemiseen. Lopputeksteissä hänen vanha nimensä vaihtuu uuteen ja voimme toivottaa Dayanaralle valoisampaa tulevaisuutta.

Bruno Santamarían ohjaama, muun muassa Toronton Hot Docsissa ja IDFA:ssa esitetty Things We Dare Not Do kuuluu kuluneen vuoden festivaalisuosikkeihin.

Marjo Pipinen

Elokuvan nimi: THINGS WE DARE NOT DO
Kieli: espanja
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Bruno Santamaría Razo
Tuotantomaa: Meksiko
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 75
Ikäraja: S
Kuvaaja: Bruno Santamaría Razo
Leikkaus: Andrea Rabasa, Bruno Santamaría Razo
Musiikki: Tomás Barreiro
Tuottaja: Abril López Carrillo
Tuotantoyhtiö: Ojo de Vaca, FOPROCINE
Alkuperäinen nimi: Cosas que no hacemos