DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Theatre of Violence

Ugandalainen Dominic Ongwen oli 9-vuotias, kun maata terrorisoiva kapinaliike Lord’s Resistance Army (LRA) kaappasi hänet mukaansa. Ongwenista kasvoi LRA:n julmassa koulutuksessa yksi pelätyn Joseph Konyn komentajista ja ainoa, joka on istunut oikeuden edessä vastaamassa tekemistään sotarikoksista.

Dokumentti esittää olennaisen väitteen oikeudenmukaisuudesta ja sen toteutumisesta maailmassa. Kolonialismi ja sen perinne ovat luoneet Afrikan toimimattoman valtiorakenteen ja sen militantit sotapäälliköt, joiden tekemien sotarikosten siivoamiseen on luotu kansainvälinen rikostuomioistuin ICC (International Criminal Court). Jos taas valtiollinen taho rötöstelee ja sortaa kansaa, sitä katsotaan sormien läpi, sillä länsimaiden on pystyttävä käymään kauppaa arvokkaista luonnonvaroista.

Väite kuulostaa rajulta, mutta Theatre of Violence osoittaa sen pitkälti mahdolliseksi. Tuoreessa muistissa ovat Ugandan viimeisimmät vaalit, joissa poliitikoksi ryhtynyt poptähti Bobi Wine oli hyvää vauhtia nousemassa kansanäänestyksessä uudeksi presidentiksi. Aikeen tukahduttivat väkivaltaisesti nykyisen presidentin sotilaalliset turvajoukot – siis samat yksiköt, jotka aikoinaan taistelivat LRA:ta vastaan. Silti näistä tapahtumista harvassa paikassa uutisoitiin.

Ongwenin tekemiä hirmutekoja ei kukaan ole kieltämässä. Silti oikeuskäsittely olisi saattanut olla liki 48 miljoonan kansalaisen Ugandassa paikallisesti hyvinkin erilainen verrattuna Haagin harmaissa saleissa toimivien eurooppalaismiesten johtamaan prosessiin.

Johanna Siik

Sisältövaroitus: puhetta sotarikoksista

Kieli: atšoli, englanti
Tekstitys: englanti huonokuuloisille
Kesto: 104 min
Ikäraja: K16
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Tanska, Saksa

Ohjaaja: Lukasz Konopa, Emil Langballe
Tuottaja: Heidi Kim Andersen, Helle Faber
Tuotantoyhtiö: Corso Film
Levitysyhtiö: Dogwoof
Leikkaus: Michael Aaglund, Rasmus Stensgaard Madsen
Kuvaaja: Kacper Czubak
Äänisuunnittelu: Kasper Janus Rasmussen, Patrick Svaneberg Vejen