DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

THE WALL OF SHADOWS

The Wall of Shadows vie Himalajan vuoriston henkeäsalpaaviin maisemiin, jylhän Kumbhakarna-vuoren katveessa elävien šerpojen keskuuteen. Elokuvan keskiössä on kolmihenkinen perhe, joka joutuu valitsemaan perinteiden ja kipeästi tarvitsemansa rahan välillä, kun kolme länsimaista vuorikiipeilijää haluaa heidän avullaan kiivetä pyhälle vuorelle.

Perheen poika Dawa haaveilee lääkärin ammatista, mutta vuorikiipeilyoppaana työskentelevä isä haluaisi pojan seuraavan jalanjäljissään. Äiti kannustaa poikaa seuraamaan unelmaansa, vaikka rahojen kerääminen koulutusta varten ei ole helppoa. Kolme vuorikiipeilijää saapuu kylään ja tarjoaa perheelle houkuttavan, mutta tuskallisen tilaisuuden ansaita rahaa auttamalla heitä kiipeämään Kumbhakarnan itärinne, teknisesti haastava reitti, jonka kiipeämisessä kukaan ei aiemmin ole onnistunut.

Paikallisen uskomuksen mukaan Jumala asuu Kumbhakarnalla, ja pyhä vuori tulisi jättää rauhaan. Valinta uhmata perinteitä ei ole perheelle helppo. Elokuvassa kansantarinat Kumbhakarnan voimasta lomittuvat kuviin vuoren rinteiltä kehystäen elokuvan tarinaa ja sen keskeistä konfliktia.

Kunnianhimoiselle retkelle lähtevien länsimaisten vuorikiipeilijöiden sijaan ohjaaja Eliza Kubarska, itsekin kokenut vuorikiipeilijä, kääntää katseen vuoristossa eläviin šerpoihin ja tuo esiin heidän näkökulmansa kiipeilykulttuuriin. Elokuva omistaa aikaa perheen arjen ja ympäristön kuvaukselle, johon länsimaiset kiipeilijät ilmestyessään tuntuvat istuvan hyvin huonosti. Huikean vuorikuvaston sijaan elokuvan sydämeksi muodostuukin sen keskiössä oleva perhe.

Inari Ylinen

Elokuvan nimi: THE WALL OF SHADOWS
Kieli: tiibet, nepali, englanti, venäjä, puola
Tekstitys: englanti (osittain)
Ohjaaja: Eliza Kubarska
Tuotantomaa: Puola, Saksa, Sveitsi
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 94
Ikäraja: S
Kuvaaja: Piotr Rosolowski
Käsikirjoitus: Eliza Kubarska
Leikkaus: Barbara Toennieshen
Musiikki: Marcel Vais
Tuottaja: Monika Braid
Tuotantoyhtiö: Brandmade