DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

The Pawnshop

Puolalainen osto- ja myyntiliike pursuaa kaikkea, mitä ihminen saattaisi koskaan tarvita: suksia, silitysrautoja, lastenvaunuja, neuvostoaikaisia hiustenkuivaajia, nahkatakkeja ja elämänohjeita. Liikettä pyörittää karismaattinen pariskunta, joka on kohdannut vastoinkäymisiä. Aiempi liikerakennus romahti, ja uusi sijainti on kehno.

Puolan talous on kasvanut nopeasti viime vuosikymmeninä, mutta vauraus ei ole valunut kaikille. Käteisestä on pulaa niin liikkeen asiakkailla kuin omistajillakin. Vähemmän vauraan alueen asukkaat eivät tuo myytäväksi arvokkaita tavaroita eivätkä osta riittävästi.

Kun uudessa liiketilassa tapahtuu vesivahinko, pariskunnan hurtti huumorintaju on koetuksella. Markkinointia olisi syytä kehittää ja hypeä nostattaa, mutta riittääkö sekään, kun kassa ammottaa lauantaisin tyhjyyttään, eikä työntekijöille riitä palkkaa?

Tyhjät tilipussit kiristävät välejä, mutta kukaan ei osaa lähteä poiskaan. Tavaravuoren keskellä riidellään ja rakastetaan, ja lämpöä riittää myös asiakkaille. Vaikka raha on niukka resurssi, kodittomille tarjotaan soppaa ja lähiön lapsille lämpöisiä vaatteita.

The Pawnshop tarjoaa oivaltavan kuvakulman ihmisiin, jotka sinnittelevät mitenkuten kulutusyhteiskunnan kyydissä. Päähenkilöt ovat kuin tavaransa: käytettyjä, elämää nähneitä ja jonkun hylkäämiä – ja hinnasta voi aina neuvotella. Elämänviisauksia on toisinaan helpompi jakaa kuin itse noudattaa.

Laura Manninen

Elokuvan ohjaaja Łukasz Kowalski ja tuottaja Ania Mazerant vierailevat elokuvansa näytöksessä pe 3.2.

Alkuperäinen nimi: Lombard
Kieli: puola
Tekstitys: englanti
Kesto: 78 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Puola

Ohjaaja: Łukasz Kowalski
Tuottaja: Łukasz Kowalski, Anna Mazerant
Tuotantoyhtiö: 4.30 Studio
Levitysyhtiö: Syndicado Film Sales
Käsikirjoitus: Łukasz Kowalski
Leikkaus: Adriana Fernández Castellanos, Filip Kowalski, Jakub Darewski, Kosma Kowalczyk
Kuvaaja: Stanisław Cuske
Musiikki: Krzysztof Janczak
Äänisuunnittelu: Katarzyna Szczerba