DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

The Other Profile

Eräänä päivänä ranskalainen elokuvaohjaaja Armel Hostiou huomaa, että hänen nimissään Facebookissa on toinenkin profiili. Sen jäljet johtavat Kongon demokraattisen tasavallan pääkaupunkiin, Kinshasaan. Yrittäessään ilmiantaa väärennöksen Facebookille Hostiou saa vastauksen, että tätä toista profiilia ei voida poistaa, sillä se on alustan mielestä se oikea.

Mitä siis tehdä? Elokuvaohjaajana Hostiou päättää pakata kameran ja lähteä etsimään väärän profiilin laatijaa. Hän ei ole koskaan käynyt Kinshasassa ja saadakseen apua ottaa yhteyttä paikalliseen taideyhteisöön. Etsiminen lähes 18 miljoonan ihmisen eloisasta hiidenkattilasta ottaa silti aikansa, kunnes ovelasti huijaten löytyy sopiva ehdokas väärentäjäksi. Mutta onko hän oikea vai feikki feikki?

The Other Profile on hurmaava matka afrikkalaiseen suurkaupunkiin ja sen rytmiin ja ajatteluun. Ohjaaja itse selostaa tapahtumia pehmeällä äänellään, ja kamera taltioi kongolaista menoa. Elokuvan nimi on ranskaksi Le vrai du faux eli keksityn totuus, ja se ilmentää Hostioun teoksen sisintä hyvin.

The Other Profile ei viisaasti jääkään vain eurooppalaisen matkaksi valtavan Kongo-joen varrelle, eikä siinä päädytä Joseph Conradin tunnetun romaanin tavoin pimeyden sydämeenkään. Sen sijaan elokuva kuuntelee myös kinshasalaisten näkemyksiä kongolaisuudesta ja länsimaista.

Jaana Semeri

Alkuperäinen nimi: Le vrai du faux
Kieli: ranska, lingala
Tekstitys: englanti
Kesto: 82 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Ranska

Ohjaaja: Armel Hostiou
Tuottaja: Jasmina Sijerčić
Tuotantoyhtiö: Bocalupo Films
Levitysyhtiö: Lightdox
Käsikirjoitus: Armel Hostiou
Leikkaus: Mario Valero
Kuvaaja: Armel Hostiou, Elie Mbansing
Äänisuunnittelu: Amaury Arboun, Arnaud Marten