DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

The Mother of All Lies

Kun Asmae El Moudir oli lapsi, hänen perheensä ei sallinut kotiinsa valokuvia syystä, jota hän ei koskaan saanut selville. Elokuva lähtee liikkeelle tästä henkilökohtaisesta muistosta, tästä pienestä mysteeristä. Sen pohjalta El Moudir kuitenkin rakentaa tarinan, joka setvii perheen, naapuruston ja valtion poliittisen trauman kytköksiä toisiinsa. Elokuva näyttää, kuinka tapahtumien arvet näkyvät yhä niin yksilöissä kuin marokkolaisessa yhteiskunnassakin. 

Kaikkea tätä käsitellään visuaalisesti kiehtovalla tavalla tapahtumien uudelleennäyttelyn kautta. Tähän tarkoitukseen El Moudir ja hänen isänsä ovat rakentaneet pienoismallin korttelista, jossa perhe aikoinaan asui. Pienoismallin avulla tapahtumat visualisoidaan omalaatuisesti. Kuvat tuntuvat naiiveilta tavalla, joka alleviivaa kuvattujen tapahtumien hirveyttä. Samaan aikaan elokuvanteossa mukana olleet henkilöt tuntuvat saavan pienoismallin kautta jotain hyvin tärkeää: kuvallisen representaation tapahtumista, tavan luoda fyysiseksi heitä mieliään kalvavat muistot. Elokuvallaan El Moudir myös rakentaa itselleen fyysisesti säilyviä muistoja, ei pelkästään tästä tapahtumasta, vaan myös omasta perheestään.

The Mother of All Lies voitti Cannesin elokuvajuhlilla ohjauspalkinnon arvotetussa Un Certain Regard -sarjassa sekä jakoi festivaalin parhaan dokumenttielokuvan palkinnon. 

Pyry Silomaa

Sisältövaroitus: keskusteltua ja uudelleennäyteltyä väkivaltaa

Alkuperäinen nimi: Kadib Abyad
Kieli: arabia
Tekstitys: englanti
Kesto: 96 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Marokko, Egypti, Saudi-Arabia, Qatar

Ohjaaja: Asmae El Moudir
Tuottaja: Asmae El Moudir
Tuotantoyhtiö: Insightfilms, Fig Leaf Studio
Levitysyhtiö: Autlook Filmsales
Leikkaus: Asmae El Moudir
Kuvaaja: Hatem Nechi
Musiikki: Nass El Ghiwane
Äänisuunnittelu: Abdelaziz Glassine, Michael Fawzy