DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

The March on Rome

Valheet koukuttavat, ja elokuvalla on vaarallinen puolensa. Tuotteliaan elokuvantekijän ja esseistin Mark Cousinsin mielenkiinnon kohteena on, miten Benito Mussolinin johtamaa Italian fasistista liikettä kuvattiin 1920-luvulla ennen sen valtaannousua. Erityisesti suurennuslasin alla on pseudodokumenttielokuva A Noi!, propagandaelokuvan kulmakivi, joka kuvaa fasistien marssia Roomaan vuonna 1922.

Propaganda loi fasismille myyttisen hohteen, vaikka se rakentui ilmiselvien valheiden varaan. Mussolini käytti myös pelottelua ja väkivaltaa vallan haalimiseksi. Arkistomateriaalin vastapainona nähdään myös lavastettuja kohtauksia, joissa näyttelijä Alba Rohrwacher esittää naista, joka uskoo vahvasti fasismiin ja oppii liian myöhään ideologian todelliset seuraukset.

Mussolinin fasistinen hallinto pysyi vallassa Italiassa vuosina 1922–1943. Elokuvan keskeinen viesti on, että lopulta koittanut tappio ei merkinnyt loppua fasismille vaikutusvaltaisena liikkeenä, vaan nykypäivän äärioikeiston liikehdintään ympäri maailmaa on suora yhteys. Elokuvan alussa nähdään leike vuonna 2016 Yhdysvaltain presidentiksi nousseen Donald Trumpin haastattelusta. Kysyttäessä, miksi hän twiittasi lainauksen Mussolinilta (”On parempi elää päivä leijonana kuin sata vuotta lampaana.”), Trump ei vaikuta edes tietävän, kuka Mussolini oli.

Paavo Ihalainen

Alkuperäinen nimi: Marcia su Roma
Kieli: englanti, italia
Tekstitys: englanti
Kesto: 98 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Italia

Ohjaaja: Mark Cousins
Tuottaja: Carlo Degli Esposti, Nicola Serra, Antonio Badalamenti, Andrea Romeo
Tuotantoyhtiö: Palomar
Levitysyhtiö: Edge Entertainment