DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

THE LETTER

Jos tulee surkea sato, se johtuu noituudesta. Jos taas tulee hyvä sato, senkin syynä on noituus. Kinkkinen paikka siis.

Uutiset kertovat, että viidakkoveitset heiluvat Kenian rannikkoseudulla Kilifin piirikunnassa. Eikä niillä niitetä maissisatoa, vaan murhataan noidiksi syytettyjä ikäihmisiä. ”Lopettakaa meidän tappaminen, sanovat aseistetun lynkkausjoukon armoilla olevat vanhat miehet”, lukee yhdessä otsikossa. Tiedotusvälineissä kerrotaan verilöylystä, jossa on kuukauden sisällä saanut surmansa lähes parikymmentä ikäihmistä. Tappamisten takia on pitänyt perustaa turvakoteja, joissa seniorit saavat elää eristyksissä, mutta sentään rauhassa.

Nyt tappava leima on lyöty Karisa Kamangon 95-vuotiaaseen isoäitiin Margaretiin, joka antaa piut paut moisille houreille. Lähipiiriä puolestaan pelottaa, ja syystäkin. Christopher Kingin ja Maia Lekow’n ohjaama seesteinen dokumentti seuraa lapsenlapsen yrityksiä päästä selville siitä, kuka oikein on lähettänyt hänen uskovaiselle mummolleen uhkailukirjeen, jossa tätä syytetään lastenmurhaajaksi, ja miksi. Viestiin on piirretty viidakkoveitsen kuva. Huhutaan jopa palkkatappajista, jotka ovat erikoistuneet noitiin.

Käy ilmi, että Kenian konsumeristis-kristillisissä kyläyhteisöissä sadat perheet ovat kääntyneet vanhimpiaan vastaan ja syyttäneet näitä noituudesta. Syytöksiä viskomalla pyritään usein anastamaan suvun vanhimpien aikoinaan esi-isiltään perimät viljelysmaat. Nykyajan noitavainojen motiiviksi paljastuu siis ahneus, mutta taustalla vaikuttavat paitsi taikauskoinen kansanperinne myös väkivaltaisen kolonialismin jättämät traumat.

Hurjasta aiheestaan huolimatta hyvin rauhallisesti etenevä dokumentti on valittu Kenian ehdokkaaksi parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi.

Marko Ylitalo

Elokuvan nimi: THE LETTER
Kieli: englanti, swahili
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Maia Lekow, Christopher King
Tuotantomaa: Kenia
Vuosi: 2019
Pituus (min.): 81
Ikäraja: K12
Kuvaaja: Christopher King
Käsikirjoitus: Ricardo Acosta, Christopher King, Maia Lekow
Leikkaus: Ricardo Acosta, Christopher King
Musiikki: Maia Lekow, Ken Myhr
Tuottaja: Maia Lekow, Christopher King
Tuotantoyhtiö: Circle and Square Productions