DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

THE JUMP

Eletään kylmän sodan hyytämää vuotta 1970. Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välejä hiertävät entisestäänkin Neuvostoliiton kalastus Yhdysvaltain omikseen katsomilla vesillä. Asiasta päätetään järjestää neuvottelu merelle, ja siispä kaksi vihollisvaltain laivaa kohtaavat Massachusettsin rannikolla Martha’s Vineyard -saaren liepeillä. Sovetskaja Litvan kannella liettualainen radisti Simas Kudirka tajuaa tilaisuutensa tulleen ja kirjaimellisesti loikkaa Yhdysvaltain rannikkovartioston Vigilantin kannelle. Ajoituksen surkeuden ja tilanteen tulenarkuuden vuoksi vastentahtoinen amerikkalaismiehistö joutuu kuitenkin tuntien piilottelun jälkeen luovuttamaan turvapaikkaa anovan miehen neuvostoliittolaisten käsiin.

Tässä välikohtauksessa olisi jo itsessään elokuvan ainekset, mutta Kudirkan kohdalla tämä oli vasta alkua. Toisin kuin nykyään, Yhdysvalloilla oli kylmän sodan aikana periaate, että kaikki parempaan elämään haluavat loikkarit otetaan vastaan. Kudirkan palautus sai median liikkeelle ja kansan kuohuksiin, minkä johdosta liettualainen merimies kohosi kaikkien vapauteen pyrkijöiden symboliksi. Ei ole spoilausta kertoa, että Kudirka selvisi koettelemuksesta hengissä, mutta viimeinen vapauteen johtava käänne tulee yllätyksenä.

Giedrė Žickytėn ohjaama dokumentti yhdistelee monipuolisesti arkistomateriaaleja, osallisten haastatteluja – kaikilta puolilta – sekä sympaattisen Kudirkan omaa värikästä selostusta tapahtumista niiden oikeilla tapahtumapaikoilla. Tulos on mukaansatempaava elokuva, joka solahtaa helposti ”totuus on tarua ihmeellisempää” -kategoriaan. Ei ihme, että Kudirkan tarinasta tehtiin vuonna 1978 myös TV-elokuva, jota tähdittivät Alan Arkin Kudirkana ja Donald Pleasence neuvostolaivan kapteenina.

Liina Härkönen

Elokuvan nimi: THE JUMP
Kieli: liettua, englanti
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Giedrė Žickytė
Tuotantomaa: Liettua, Latvia, Ranska
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 85
Ikäraja: K7
Kuvaaja: Rimvydas Leipus
Leikkaus: Thomas Ernst, Danielius Kokanauskis
Musiikki: Kipras Mašanauskas
Tuottaja: Giedrė Žickytė, Uldis Cekulis
Tuotantoyhtiö: Moonmakers