DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

The Invention of the Other

Vene lipuu hitaasti kohti Amatsonian tiheintä viidakkoa Länsi-Brasiliassa, lähellä Perun ja Kolumbian rajaa. Vale do Javari on aluetta, jossa laiton kalastus, kaivostoiminta, salametsästys, metsänhakkuu ja huumekauppa kukoistavat. Myös alkuperäiskansojen tutkijoille ja suojelijoille se on otollista maaperää, sillä alueella sijaitsee maailman suurin ulkomaailmasta erillään elävien alkuperäiskansojen keskittymä.

Vuonna 2019 Funai-järjestön retkikunta matkasi ottamaan kontaktia yhteen näistä heimoista tutkija Bruno Pereiran johdolla. Mission tarkoitus oli luoda välit Funain ja korubo-alkuperäiskansan välille, auttaa vuosia sitten erilleen ajautuneita yhteisön jäseniä löytämään toisensa, monitoroida heidän terveyttään ja edesauttaa rauhan solmimista mati-alkuperäiskansan kanssa. Heidän mukanaan oli Bruno Jorge, joka taltioi historiallisen tehtävän maalauksellisen kauniiksi, lumoavan ainutlaatuiseksi ja antropologisestikin merkittäväksi elokuvaksi.

Mission riskialttiudesta huolimatta elokuvantekijä antaa kuvan levätä latautuneissa kohtaamisissa. Kamera seuraa ihmisten ilmeitä, eleitä ja liikkeitä tapahtumien keskiössä, ajoittain jopa liian lähellä. Se tarkastelee, ei selitä. Omistajan elkein sademetsässä tallustelevan tutkija-Brunon nostaminen jatkuvasti valokeilaan haiskahtaa häiritsevän kolonialistiselta, kunnes elokuvan lopussa katsojalle muistutetaan, kuka Bruno Pereira oikeastaan olikaan.

Sissi Korhonen

Sisältövaroitus: metsästyskuvastoa

Alkuperäinen nimi: A Invenção Do Outro
Kieli: portugali, korubo
Tekstitys: englanti
Kesto: 144 min
Ikäraja: K16
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Brasilia

Ohjaaja: Bruno Jorge
Tuottaja: Bruno Jorge
Tuotantoyhtiö: De Bubuia Cine
Levitysyhtiö: Utopia Docs
Käsikirjoitus: Bruno Jorge
Leikkaus: Bruno Jorge
Kuvaaja: Bruno Jorge
Musiikki: Bruno Palazzo