DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

The Herd & Kirje valmentajalle

Kirje valmentajalle
Maria Hiekkamäki, Suomi 2023
Kieli: suomi, englanti
Tekstitykset: englanti

”Aion nyt puhua rehellisesti ja suoraan, jotta ymmärrät tekojesi seuraukset.”

Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) vuonna 2020 teettämän tutkimuksen mukaan joka neljäs tutkimukseen vastanneista on kohdannut urheilun parissa epäasiallista kohtelua.

Kirje valmentajalle antaa äänen uhrille, jonka elämään 13-vuotiaana tuli valmentaja. Mitä seurauksia on sillä, että auktoriteettiasemassa oleva henkilö väärinkäyttää valtaansa?

Elina Vitkala

Sisältövaroitus: lapsen hyväksikäyttö

The Herd
Amatööritasolla treenaavalle vikellystiimille tarjoutuu mahdollisuus edustaa Puolaa maajoukkueena. Tarvitaan silti pienimuotoinen ihme, jotta tytöt selviytyvät kotimaneesin mullista kansainvälisille kilpailuareenoille. Lajia tuntemattomalle katsojalle vikellys näyttäytyy uskomattomana: urheilijat hyppäävät laukkaavan hevosen selkään ja esittävät leveästi hymyillen huimapäisiä, notkeita voimisteluliikkeitä. Tiivistä yhteishenkeä vaaditaan myös näyttävien temppujen ulkopuolella, kun itseään laumaksi nimittävä joukkue tasapainoilee tavoitteellisen treenaamisen, ystävyyden ja nuoruuden vaativissa muodostelmissa. 

Dokumentti poimii laumasta keskiöön kolme eri-ikäistä jäsentä, joiden kautta harvinainen laji ja kovatasoinen harrastuskulttuuri avautuvat eri tavoin. 11-vuotiaalle Zosialle hauska vapaa-ajan harrastus muuttuu tavoitteelliseksi treenaamiseksi, kun taas joukkueen äitihahmo, 22-vuotias Ola sovittelee tulevaisuudensuunnitelmiaan vikellyksen vaatimuksiin. Poikaystävä ei ikinä menisi vikellyksen edelle, mutta entä yliopisto? Joukkueen kovasanainen mutta tavoitteellinen valmentaja Natalia elää lajille. Hän on entinen ammattilainen ja yksi maan ainoista vikellysvalmentajista. Harjoituksissa mukana juoksevat Natalian lapset, äitinsä saappaanjäljissä.

Välillä päänsä kohottaa myös joukkueen ainoa hevosjäsen, varma-askelinen mutta itsepäinen Bill. Hevonen ei säikähdä selästään tipahtelevia voimistelijoita, mutta varmasti mieluummin laukkaisi laitumilla oman laumansa kanssa. 

Martta Tuppurainen

Alkuperäinen nimi: Stado
Kieli: puola
Tekstitys: englanti
Kesto: 90 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Puola

Ohjaaja: Monika Kotecka, Karolina Poryzala
Tuottaja: Agnieszka Wasiak
Tuotantoyhtiö: Lava Films
Levitysyhtiö: KFF Sales & Promotion
Käsikirjoitus: Monika Kotecka, Karolina Poryzala
Leikkaus: Milenia Fiedler, Katarzyna Boniecka
Kuvaaja: Monika Kotecka
Musiikki: Aleksandra Kotecka, Tomasz Wierzbowski
Äänisuunnittelu: Michal Fojcik, Anna Rok