DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

The Hearing

Turvapaikkakuulemiset eivät ole julkisia tilaisuuksia. Läsnä ovat turvapaikanhakijan lisäksi kuulija, tulkki, kirjuri ja kansalaisjärjestön tarkkailija. ”Minä istuin tässä, ja kaikki tuijottivat minua”, kertoo yksi hakija, joka on suostunut dokumentaristin pyyntöön toisintaa oma kuulemistapahtumansa Sveitsin viranomaisten kanssa kameralle.

Mukaan dokumenttiin on saatu neljä hakijaa ja vastaava määrä hallinnon virkahenkilöitä. Nigeriasta, Afganistanista, Kamerunista ja Sri Lankasta tulleet hakijat elävät uudelleen läpi tilanteen, jossa heiltä kysytään hyvin intiimejäkin kysymyksiä – usein hieman yllättäen, jotta tapahtumien todenmukaisuudesta voidaan varmistua.

Ihmisen muisti on kuitenkin hauras, ja traumaattisten tapahtumien läpi eläneillä muistoja ei välttämättä edes ole. Omakohtaisesta tai muihin kohdistuneesta väkivallasta kertominen ei ehkä ole koskaan mahdollista, vaikka se olisi ainoa tapa todistaa, ettei kotimaahan voi palata.

Vaikka valtiokohtaisia eroja on, turvapaikkakuulemisen periaatteet ovat Suomessakin samanlaiset. Henkilölle annetaan tilaisuus kertoa omin sanoin ja omalla kielellään perusteet hakemukselle. Päätösten taustalla ovat toki laki ja kansainväliset sopimukset, mutta kuulijoilla on päätösharkinnassa erittäin suuri valta.

Lisa Gerigin ohjaamassa dokumentissa vallan problematiikkaa käsitellään vaihtamalla kuulijan ja kuultavan roolit noin puolivälissä. Tentattavana oleminen ei ole selvästikään erityisen miellyttävää toisella puolella pöytää istumaan tottuneille.

Johanna Siik

Alkuperäinen nimi: Die Anhörung
Kieli: saksa, ranska, dari, farsi, englanti
Tekstitys: Osittainen tekstitys englanniksi
Kesto: 80 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Sveitsi

Ohjaaja: Lisa Gerig
Tuottaja: Eva Vitija, Mauritius Staerkle Drux
Tuotantoyhtiö: Ensemble Films
Levitysyhtiö: Rise And Shine World Sales
Käsikirjoitus: Lisa Gerig
Leikkaus: Ruth Schläpfer, Lisa Gerig
Kuvaaja: Ramón Giger
Musiikki: Martina Berther
Äänisuunnittelu: Julian Fuchs