DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

The Gullspång Miracle

Norjalaiset sisarukset Kari ja May saavat asuntonäytöllä taivaallisen merkin ja päättävät ostaa asunnon. Kaupantekohetkellä ihme saa jatkoa, sillä asunnon myyjä näyttää hätkähdyttävästi heidän isosiskoltaan, joka kuoli 30 vuotta sitten oman käden kautta. Mikä kummallisinta, asunnon myyjällä ja isosiskolla oli sama kutsumanimi ja joidenkin papereiden mukaan sama syntymäpäivä.

Sisarukset kiinnittävät ohjaaja Maria Fredrikssonin kuvaamaan Gullspångin ihmettä. Onko isosisko sittenkään kuollut, onko hänellä kaksoisolento, vai ovatko Kari ja May saaneet uuden sukulaisen? Kun Fredriksson porautuu tarinaan syvemmälle, hyvän mielen dokumenttiprojekti saa toinen toistaan oudompia käänteitä, joihin liittyy muun muassa natseja, kavalluksia, henkivakuutuksia ja dna-testejä.

Lisääkö tieto tuskaa, ja onko veri sittenkään vettä sakeampaa? Henkilöt käsittelevät kukin omalla tavallaan uutisia, jotka kyseenalaistavat oman taustan ja minäkuvan. Miten pää kestää epävarmuutta ja ristiriitaisia johtolankoja, kun sukulaiset ovat menneet hautaan salaisuudet mukanaan? Uskoako Jumalaan, lääketieteeseen, sukututkimukseen, poliisiin vai omaan intuitioon?

The Gullspång Miraclen tapahtumat ovat harvinaisia, mutta kysymykset identiteetin rakentumisesta ja sirpaloitumisesta yleismaailmallisia.

Laura Manninen

Ohjaaja Maria Fredriksson on paikalla elokuvansa The Gullspång Miracle näytöksessä la 3.2.

Alkuperäinen nimi: Miraklet i Gullspång
Kieli: norja, ruotsi
Tekstitys: englanti
Kesto: 109 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Ruotsi, Norja, Tanska

Ohjaaja: Maria Fredriksson
Tuottaja: Ina Holmqvist
Tuotantoyhtiö: Ballad Film Ab
Levitysyhtiö: Met Film Sales UK
Käsikirjoitus: Maria Fredriksson
Leikkaus: Mark Bukdahl, Orvar Anklew
Kuvaaja: Pia Lehto
Musiikki: Jonas Colstrup
Äänisuunnittelu: Rune Hansen