DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years

Sekava, uhmakas mies makaa kellukkeella uima-altaassa ja juo viinaa. Hänen äitinsä istuu altaan reunalla eikä juuri kommentoi, mitä nyt sanoo, ettei halua ajatella poikansa seksiseikkailuja. Mies on menestyvä metallimuusikko, W.A.S.P.-yhtyeen Chris Holmes. Haastattelun kuluessa hän lesoaa saavutuksillaan, juo pullosta ja kaataa viinaa kasvoilleen. Hän kertoo olevansa alkoholisti ja kasa paskaa.

Kohtaus on ohjaaja Penelope Spheerisin vuonna 1988 ilmestyneen elokuvan The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years intensiivisin. Se on huippukohta dokkarissa, joka on täynnä huippukohtia.

Elokuvan aiheena ovat Los Angelesin tukkaheviskene 80-luvulla sekä metallimusiikki laajemmin. Tutut ja tuntemattomat artistit puhuvat hämmentävän avoimesti viinasta, seksistä, menestyksestä, nälästä ja muista elämäntapaan liittyvistä asioista.

Monet rokkipojista puhuvat naisista reippaan misogynistisesti. Samalla käy ilmi, että jotkut ovat käytännössä seksityöntekijöitä, jotka saavat elantonsa siitä, että naispuoliset fanit maksavat seksistä.

Tunnetumpien elokuvassa esiintyvien bändien ja artistien joukossa ovat Megadeth, Aerosmith, Motörhead, Alice Cooper ja Ozzy Osbourne. Silti mielenkiintoisimpia ovat vähemmän menestyneet muusikot, joiden kohdalla monesti toistuu erikoinen paradoksi: biisit ovat vaativia ja vaikeita, ja niitä soittavat muusikot vaikuttavat kauniilta junteilta.

Juhana Pettersson

Kieli: englanti
Tekstitys: Ei tekstitystä
Kesto: 93 min
Ikäraja: K16
Vuosi: 1988
Tuotantomaa: Yhdysvallat

Ohjaaja: Penelope Spheeris
Tuottaja: Jonathan Dayton, Valerie Faris, Guy J. Louthan
Leikkaus: Earl Ghaffari
Kuvaaja: Jeff Zimmerman