DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

The Cemetery of Cinema

Ohjaaja Thierno Souleymane Diallo käy pyytämässä äitinsä siunausta tielle, jota pian jo lähtee tarpomaan. Diallo kulkee jalat paljaana kotimaansa Guinean halki etsien merkkejä Mouramanista, vuonna 1953 valmistuneesta, jopa myyttiseltä vaikuttavasta teoksesta. Mamadou Tourén Mouramani olisi yksi aivan ensimmäisiä mustan afrikkalaisen ohjaamia elokuvia – jos se vain löytyisi. Elokuvasta tuntuvat kaikki kuulleen, mutta kukaan ei ole sitä nähnyt. Monet ehdottavat, että kopio saattaisi löytyä ranskalaisista arkistoista: ”Heiltähän löytyy kaikki.”

Mouramanin etsintä toimii katalysaattorina kokonaisvaltaiselle sukellukselle guinealaiseen elokuvakulttuuriin. Henkilöt, joiden kanssa Diallo matkan aikana keskustelee, piirtävät kuvan rikkaan elokuvahistorian omaavasta maasta, jolla on ollut pioneeriasema koko afrikkalaisen elokuvan kehityksessä, mutta joka ei itsekään enää ole tästä asiasta kovin tietoinen. Poliittisen välinpitämättömyyden tai suoranaisen vihamielisyyden takia arkistoja ei ole, ja vanhat filmikopiot mädäntyvät raunioiksi jätettyjen elokuvateatterien nurkissa.

Ehkä on jo liian myöhäistä pelastaa historiaa, mutta Diallo jaksaa silti uskoa tulevaisuuteen. Toivoa löytyy monista matkan varrella kohdatuista ihmisistä, kuten nuorista taidekoulun opiskelijoista, joille Diallo käy puusta tehtyjä kameroita hyödyntämällä opettamassa aktiivisen toiminnan merkitystä – pienenkin sellaisen. Voihan yhä olla, että Mouramanikin löytyy, kunhan vain joku sitä etsii.

Oskari Lindfors

Alkuperäinen nimi: Au cimetière de la pellicule
Kieli: ranska, maninka, fulani
Tekstitys: englanti
Kesto: 93 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Ranska, Senegal, Guinea, Saudi-Arabia

Ohjaaja: Thierno Souleymane Diallo
Tuottaja: Maud Martin, Jean-Pierre Lagrange, Marie-Louise Sarr, Alpha Amadou Djouldé Diallo
Tuotantoyhtiö: L'image d'après, JPL Productions, Lagune productions, Le grenier des ombres
Käsikirjoitus: Thierno Souleymane Diallo 
Leikkaus: Marianne Haroche, Aurélie Jourdan 
Kuvaaja: Leïla Chaïbi, Thierno Souleymane Diallo