DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

The Business of Birth Control

1960-luvulla e-pillerin tuleminen markkinoille vapautti naiset. Nykyään sitä käyttävät päivittäin miljoonat varhaisteini-iästä vaihdevuosiin tietämättöminä sen mahdollisista vaikutuksista kehoon ja mieleen.

Amerikkalaisen Abby Epsteinin The Business of Birth Control kyseenalaistaa hormonaalisten ehkäisykeinojen yksinvaltiuden ja valottaa niiden kehityksen eugenistista historiaa sekä negatiivisia vaikutuksia naisten terveyteen. Dokumentti nivoo yhteen keholukutaitoaktivismin, yksilötragediat, e-pillerin historian sekä naisten terveysteknologian.

Koskettavat yksilötarinat tekevät tilastoista ja lääkepakkausten useasivuisista lehtiöistä tutut haittavaikutukset konkreettisiksi. Ääni annetaan tyttärensä menettäneille vanhemmille sekä heidän sydämen särkevälle taistelulleen lääkeyrityksiä ja Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:ta vastaan. Omaisten hartaimpana toiveena on saada sivuvaikutukset selkeämmin esille lääkepakkauksiin.

The Business of Birth Controlin ytimessä on informoitujen ja tiedostavien ratkaisujen tekeminen omaa terveyteen liittyen. Dokumentti esittelee femtech-innovaatioita eli naisten terveyteen liittyviä teknologisia ratkaisuja vaihtoehtoina hormonaalisille ehkäisykeinoille.

Vaikka naisen keho on totuttu näkemään esillä, on sen toiminta edelleen vähän tutkittu tabu. Elokuvan kehotus oman kehon asiantuntijaksi oppimiseen ja keholukutaidon kasvattamiseen on vahva.

Vilma-Lotta Mustonen

Elokuva on nähtävissä myös verkossa festivaalin aikana!

Kieli: englanti
Tekstitys: osittainen englanti
Kesto: 91 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Yhdysvallat

Ohjaaja: Abby Epstein
Tuottaja: Holly Grigg-Spall, James Costa, Anna Kolber, Ricki Lake
Tuotantoyhtiö: BOBB Films
Levitysyhtiö: Autlook Filmsales
Leikkaus: Anne Alvergue, Kristen Nutile
Kuvaaja: Mia Barker
Musiikki: Simone Giuliani
Äänisuunnittelu: Tom Gambale