DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

The Burden

Rodrigue ja Reine ovat Banguissa asuva aviopari, jonka elämässä kristinusko näyttelee suurta roolia. Kolmilapsisen pariskunnan elämää varjostaa kuitenkin salaisuus: kummallakin heistä on aids. Tauti on yhteisössä tabu, jota aktiivisten seurakuntalaisten sairaudesta tietämätön pastori kutsuu saarnoissaan jumalaiseksi rangaistukseksi.

Keski-Afrikan tasavalta on maa, joka tunnettaneen filmituotantoaan paremmin keisariksi 1970-luvulla julistautuneen Jean-Bédel Bokassan hirmuvallasta ja maassa nykyisin viihtyvistä Wagner-sotilaista. Elvis Sabin Ngaïbinoa onkin kutsuttu yhdeksi tasavallan harvoista sekä aktiivisista että maassa koulutetuista elokuvantekijöistä. Hänen ensimmäinen ohjauksensa Makongo voitti vuonna 2021 DocPointissa parhaan kansainvälisen elokuvan palkinnon.

The Burdenissa serkkuaan ja tämän vaimoa kuvaava, hartaaksi katolilaiseksi tunnustautunut Sabin Ngaïbino taltioi hyvin uskonnolliseksi luonnehtimassaan maassa eläviä henkilöitään kunnioituksella ja niukasti kommentoiden. Silti rivien välistä on luettavissa paljon: Taikausko rehottaa lapsen kertoessa vakavalle kirkonmiehelle syöneensä isoisänsä noituutta harjoittaessaan, vammoja yritetään parantaa jumalan sanan avulla, ja erään uskomuksen mukaan koronarokote tappaa aidsia sairastavan. Nainen ei uskostaan huolimatta voi toimia yhteisössä pappina. Lopussa on hiven toivoa Rodriguen ja Reinen kertoessa sairaudestaan julkisesti ja antaessaan sille dokumentin keskushenkilöinä kasvot.

Joonatan Nikkinen

Alkuperäinen nimi: Le Fardeau
Kieli: sango, ranska
Tekstitys: englanti
Kesto: 80 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Keski-Afrikan tasavalta, Ranska, Kongon demokraattinen tasavalta, Italia, Saksa

Ohjaaja: Elvis Sabin Ngaïbino
Tuottaja: Elvis Sabin Ngaïbino, Daniele Incalcaterra, Boris Lojkine, Quentin Laurent, Dieudo Hamadi
Tuotantoyhtiö: Makongo Films, Les Films de l'œil sauvage, Kiripifilms, Barbel Mauch Filmproduktion, Start
Levitysyhtiö: Andana Films
Käsikirjoitus: Elvis Sabin Ngaïbino
Leikkaus: Léa Chatauret
Kuvaaja: Elvis Sabin Ngaïbino