DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

THE ASSEMBLY – INTERVIEWS FROM THE MIDDLE OF EVERYTHING

Mitä on olla mies? Tai paremminkin, mitä on olla tavallinen, keskiluokkainen, valkoinen heteromies? Miten tämä mies suhtautuu seksiin ja väkivaltaan? Entä vähemmistöihin – tai epätasa-arvoon naisten ja miehen palkkojen välillä? Näitä kysymyksiä pohtivat humoristisesti animoidut miehet: on ruohonvihreätukkainen hipsteri-isä, oranssiin huppariin sonnustautunut Woody Allen -fani ja sinitukkainen keskiluokkainen setä. Istutaan kahvilassa, käydään uimassa, oleskellaan baarissa ja nuotion äärellä sekä ajellaan autolla, mutta kaiken aikaa puhutaan ja pohditaan.

Kysymys kuuluu, elämmekö yhä miesten sanelemassa maailmassa ja mitä se tarkoittaa? Mitä nämä miehet tuumivat esimerkiksi feminismistä tai pakolaisuudesta? Ketkä ovat heidän roolimallejaan? Malin Erixonin elokuva paljastaa kuin vahingossa jotain yleismaailmallista ja kovin ruotsalaista näistä teemoista. Puberteettinsa jo aikaa sitten ohittaneet miehet pohtivat myös, mitä on olla nuori mies.

Erixonin elokuva kuvaa seitsemän lyhyen episodin avulla siitä, millaista on elää niin kutsutussa hyvinvointivaltiossa. ”Fiktiivinen animoitu dokumenttielokuva” miesten välisistä filosofisista keskusteluista on epätavallinen kurkistus päällepäin onnellisten, hyvissä asemissa elävien länsimaisten miesten näkökulmiin niin henkilökohtaisista kuin poliittisista kysymyksistä. Moniääninen dialogi todistaa taatusti sen, että joskus mielenkiintoisimmat vastaukset tulevat aivan tavallisten ihmisten suista.

Elokuvan satiiri ei niinkään synny kysymyksistä, vaan siitä, miten niihin vastataan. Pinnan alla elää painava sanoma: ehkä sen sijaan että suhtautuisimme toisiimme naisina ja miehinä, heteroina ja homoina, hyvinä ja pahoina, meidän pitäisi suhtautua toisiimme ensisijaisesti yksilöinä.

Joonas Nykänen

Elokuvan nimi: THE ASSEMBLY – INTERVIEWS FROM THE MIDDLE OF EVERYTHING
Kieli: ruotsi
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Malin Erixon
Tuotantomaa: Ruotsi
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 62
Ikäraja: K7
Kuvaaja: Malin Erixon
Käsikirjoitus: Malin Erixon
Leikkaus: Malin Erixon
Musiikki: Christofer Ahde
Tuottaja: Malin Erixon, Mario Adamson
Tuotantoyhtiö: Ganzanderes Animation, Sisyfos Film Production
Alkuperäinen nimi: Sällskapet – intervjuer ifrån alltings mittpunkt