DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Taxibol + Nyanga

Nyanga
ohj. Medhin Tewolde Serrano, Meksiko 2023
Nyangalta riistettiin vapaus, kun hänet kidnapattiin Afrikan rannikolla 1500-luvulla. Kotiseuduilta hänen matkansa vei Atlantin yli orjuuteen Amerikkaan. Plantaasille töihin pakotettu Nyanga ei koskaan lakannut unelmoimasta vapaudesta. Hän johdatti kohtalotoverinsa vapauteen, minkä ansioista hänet nostettiin jälkeenpäin kansallissankariksi Meksikossa. Siirtomaa-ajan orjuudesta kertovassa siluettianimaatiossa tehdään kunniaa kaikille kolonialismin kahleita katkoneille.

Omar Fasolah

Taxibol
Filippiiniläinen ohjaaja Lav Diaz matkustaa Kuubaan etsimään kenraalia, joka vuodatti kansalaisten verta Marcosin kaudella. Kenraalin kerrotaan piileskelevän Kuuban maaseudulla ja pyörittävän valeidentiteetillä maatilaa.

Tällä kertaa Diaz ei ole kuitenkaan ohjaaja, vaan yksi päähenkilöistä. Ohjaaja Tommaso Santambrogio on rakentanut elokuvan kahden osan välille kiehtovan jännitteen. Ensimmäisessä osassa Lav Diaz matkustaa taksilla pitkin Kuubaa ja keskustelee puheliaan kuskin kanssa politiikasta, elämästä, ihmisyydestä, rakkaudesta – ja lopulta entiselle kenraalille kostamisesta. Miehet ymmärtävät toisiaan monella tasolla yhteisen kielen puutteesta huolimatta. Kuubaa ja Filippiinejä yhdistävät pitkä, epädemokraattinen historia sekä korkeat maastamuuttoluvut.

Toisessa, maatilalle sijoittuvassa fiktiivisessä osassa estetiikka peilaa historian painolastia. Tilan ihmiset ja eläimet ovat yhtä lailla alamaisia rooleissaan ja karsinoissaan kitkutellen. Mustavalkoinen kuvaus ja vahva äänimaisema alleviivaavat uhan tuntua: sirkat sirittävät, linnut huutavat ja porsaat kiljuvat, mutta ihmiset vaikenevat. Osan voi nähdä myös nuoren ohjaajan kunnianosoituksena Lav Diazin slow cinema -henkiselle elämäntyölle. Taxibol on mieleenpainuva tutkielma ihmisyydestä ja pahuuden pitkistä jäljistä.

Laura Manninen

Tommaso Santambrogio vierailee elokuvansa Taxibol näytöksessä torstaina 1.2.

Kieli: espanja, englanti
Tekstitys: englanti
Kesto: 70 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2023
Tuotantomaa: Italia

Ohjaaja: Tommaso Santambrogio
Tuottaja: Ivan Casagrande Conti, Marco Malfi Chindemi, Tommaso Santambrogio
Tuotantoyhtiö: Rosso Film, Chiotto Production
Levitysyhtiö: Lights On
Käsikirjoitus: Tommaso Santambrogio
Leikkaus: Matteo Faccenda​
Kuvaaja: Lorenzo Casadio Vannucci, Tommaso Santambrogio
Äänisuunnittelu: Tommaso Barbaro